Chtějí hlasy ze zahraničí, obvinil koalici Vondráček. Změnu slíbilo už ANO, oponoval Jakob

Radek Vondráček a Jan Jakob v pořadu 360° na CNN Prima NEWS

360° (173)

Sněmovnou schválený koaliční návrh, který má od roku 2025 umožnit korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí, je pod těžkou palbou opozice. Místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček v pořadu 360° na CNN Prima NEWS naznačil, že koalice spěchala, aby si zajistila hlasy do příštích voleb. Proti tomu se však ohradil předseda poslaneckého klubu Jan Jakob (TOP 09), který zdůraznil, že to bylo hnutí ANO, které v minulosti o korespondenční volbě hovořilo jako o prioritě.

„My (hnutí ANO, pozn. red.) si myslíme, že korespondenční volba není dobrý nápad, že už tak rozdělenou společnost rozdělí ještě více. Koalice vyšla vstříc své bublině a neslyšela názory druhé strany,“ poznamenal Vondráček.

ČTĚTE TAKÉ: Prkotina, která mohla být hotová za měsíc, řekl Michálek o volbě poštou. Lesenská se ostře ohradila

Fialova vláda podle jeho slov opozici nehodlala ustoupit v žádném z jejich návrhů, ať už šlo o referendum nebo o to, aby u korespondenční volby byla odložena účinnost po sněmovních volbách v roce 2025. „Oni nic z toho neudělali. Masky spadly dolů a všichni víme, proč tak spěchali. Proč to musí být takhle silou? Protože si chtějí sáhnout na ty hlasy v zahraničí v roce 2025,“ zdůraznil Vondráček.

Koalice prý nebyla ochotna počkat do roku 2026, než budou vykonány všechny potřebné úkony, jelikož chtěla mířit na ty „nejprestižnější volby – parlamentní“. „My jsme jim navrhovali, aby udělali nějaký pilotní projekt a vyzkoušeli to na nějakých menších volbách, ale oni to chtějí hned na ty největší,“ dodal Vondráček.

Jakob však oponoval, že koalici nejde o nic jiného než dodržení slibu voličům a z opozice podle něj mluví pouze strach z volebního výsledku. Odmítavý přístup opozice ho prý stále zaráží. „Zvlášť od hnutí ANO, které v minulosti mnohokrát říkalo, že korespondenční volba je pro ně priorita,“ sdělil. „Už vláda Andreje Babiše ve svém programovém prohlášení z 27. června 2018 slíbila občanům, že zjednoduší volební pravidla tak, aby se jim usnadnil přístup k volbám, a to včetně zavedení korespondenční volby,“ zdůraznil Jakob.

O volební novele poslanci hlasovali v pátek ve třetím dni závěrečného schvalování. Ze 168 přítomných poslanců jich pro předlohu hlasovalo 92. Šlo o zákonodárce z koaličních stran ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů, přidal se i nezařazený Ivo Vondrák (dříve ANO). Proti bylo 75 poslanců ANO a SPD, jeden z poslanců ANO se hlasování zdržel.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Spolu je jediným vyzyvatelem ANO, říká Pekarová. Piráti a STAN nám po volbách nekoukali na záda

Tagy:
Radek Vondráček Jan Jakob 360° Poslanecká sněmovna ČR politika volby korespondenční volba