Spolu je jediným vyzyvatelem ANO, říká Pekarová. Piráti a STAN nám po volbách nekoukali na záda

Markéta Pekarová (TOP 09) v Partii Terezie Tománkové

CO NA TO MINISTR (25)

Koalice Spolu je jediným skutečným vyzyvatelem nejsilnějšího opozičního hnutí ANO, myslí si předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Podle ní výsledky evropských voleb skončily tak, že STAN ani Piráti nekoukají koalici její strany, ODS a lidovci „na záda“. Zároveň ji ovšem zamrzelo, že rozdíl mezi vítězným ANO a druhou koalicí Spolu nebyl nakonec menší. „Porazit extremisty a populisty. To je účel naší koalice,“ poznamenala na CNN Prima NEWS.

Volební výsledek mohl být podle Pekarové lepší. Rozhodně ho ale nepovažuje za špatný. „Určitě je to ponaučení pro nás všechny. Ale z vládních stran – pokud se na to podíváme perspektivou koalice Spolu – jsme z větší části naplnili náš volební potenciál,“ řekla na CNN Prima NEWS.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Útok na Nerudovou? Nebuďme přecitlivělí, Síkela je lepší volbou na eurokomisaře, zhodnotila Pekarová

Pekarovou nicméně zamrzelo, že výsledky ještě nebyly o něco těsnější – k dorovnání vítězného hnutí ANO dělila koalici Spolu čtyři procenta. „Odstup je větší, než bych si přála, ale na druhou stranu se stále ukazuje, že jsme jediní, kdo je reálným vyzyvatelem s možností porazit hnutí ANO,“ zhodnotila šéfka Sněmovny v pořadu Co na to ministr.

Motoristé voliče zmanipulovali, tvrdí

Co se týče překvapivého úspěchu Motoristů sobě a Přísahy, podotkla, že se dokázali chytnout svého silného tématu, což je diskutovaný zákaz spalovacích motorů. Část svých voličů tím zmanipulovali, jelikož neuváděli na pravou míru, o čem se přesně na evropské půdě diskutuje. Někteří voliči se rovněž mohli souznít s životním stylem nově zvoleného europoslance Filipa Turka (Motoristé sobě), který dokázal oslovit i mladší publikum.

„Lidé mají strach, že v určitém roce už si nebudou moci koupit auto ani jako ojetinu. Tady se dost často totiž manipuluje s fakty a argumentuje nepravdivě,“ poznamenala Pekarová ke stylu komunikace Motoristů sobě, kteří ve své předvolební kampani akcentovali boj proti zákazu spalovacích motorů a Green Dealu.

Jediná protisíla vůči Babišovi

V pořadu Co na to ministr nicméně zopakovala, že i podle výsledků evropských voleb je koalice Spolu jediným skutečným konkurentem hnutí ANO.

„Platilo to před volbami, platí to i po nich. Všichni ostatní jsou skutečně daleko za námi. Ani STAN a Piráti se nepřehoupli k tomu, aby nám koukali na záda. To mě mrzí a nedělá mi to radost, protože chceme uspět i ve sněmovních volbách. Ty jsou klíčové. Byla bych ráda, kdyby v nich uspěly všechny strany v dnešní vládní koalici, abychom mohli dokončit, co jsme započali v tomto volebním období,“ zdůraznila své přání, aby pětikoaliční útvar vydržel i v dalších letech, odlišným názorům a přístupům navzdory.

Stejně tak Pekarovou pobavilo, když se nyní o pozornost lidí ucházelo hned několik volebních koalic – a často šlo o seskupení stran, podle kterých bylo utváření koalic po vzoru Spolu „fuj“. Podle ní nicméně dává smysl, aby TOP 09 stále držela spolu s ODS a KDU-ČSL i do budoucna. „Porazit extremisty a populisty. To je účel naší koalice,“ podtrhla předsedkyně Poslanecké sněmovny.

O výsledcích evropských voleb i nominacích na post eurokomisaře byla též řeč v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Záznam si můžete poslechnout níže.

Tagy:
STAN TOP 09 Markéta Pekarová Adamová volby pořady CNN Prima NEWS Česká pirátská strana koalice ANO 2011 Starostové a nezávislí vláda SPOLU volby do Evropského parlamentu koalice Spolu Piráti a Starostové Evropské volby 2024 Poslanecká sněmovna ČR Motoristé sobě Co na to ministr