Michálek o volbě poštou: Prkotina, která mohla být hotová za měsíc. Lesenská se ostře ohradila

Poslanec Jakub Michálek (Piráti) a poslankyně Vladimíra Lesenská (SPD)

ZPRÁVY PLUS (165)

Novela o korespondenční volbě je jednoduchá úprava, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS poslanec Jakub Michálek (Piráti) a zdůraznil, že se jedná z hlediska legislativního procesu „o prkotinu, kterou mohla Sněmovna schválit za měsíc“. Proti jeho tvrzení se ostře ohradila poslankyně Vladimíra Lesenská (SPD), která podotkla, že se jedná o zásadní změnu volebního systému.

Michálek připomněl, že o úpravě se mluví již od roku 2019. „Voliči mohli mít možnost volit poštou již pět let. Jenže expremiér Andrej Babiš (ANO) novelu nepředložil, i když ji měl ve svém programu. Nebyla pro něj politicky výhodná,“ pronesl v pořadu Zprávy Plus.

K TÉMATU: Piráti reagují na volební fiasko. Potřebujeme vyslat signál, že jsme schopní reformy, řekl Hřib

„Jedná se o tak jednoduchý zákon, v podstatě prkotinu, kterou jsme mohli schválit za měsíc. Každý Čech pracující nebo studující v zahraničí má stejné právo volit jako každý jiný občan,“ podotkl Michálek.

Návrhy opozice na posílení volebních místností napříč celým světem považuje pirátský poslanec za nesmyslné. „Státní kasu by to stálo stamiliony korun, náklady by se mohly až zdvojnásobit,“ poznamenal.

Na jeho slova ostře reagovala Lesenská. „Proti slovům o prkotině se musím ohradit. Jde o úpravu, která mění celý volební systém. Vzhledem k tomu, že je novela na stole pět let, mohla být daleko lépe propracovaná a vláda o ní mohla s opozicí více diskutovat,“ vyčetla zákonodárkyně.

Podle Lesenské se v mnoha zemích o tomto legislativním kroku rozhoduje prostřednictvím referenda. „Jenže takové cestě se vláda brání zuby nehty. Nechápu, proč koalice tak tlačí na prosazení této úpravy. Když nám na to nikdo není schopný odpovědět, ať se pak nediví, že jsme rozčílení a bytostně s tím nesouhlasíme,“ dodala.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Do Sněmovny míří čtyři noví poslanci. Nahradí úspěšné kandidáty v eurovolbách

Tagy:
novela zákona volby korespondenční hlasování Jakub Michálek referendum korespondenční volby Zprávy plus Vladimíra Lesenská Poslanecká sněmovna ČR