Muž chtěl vraždit úředníky na Trutnovsku. Pro brokovnice jel taxíkem, skončil na psychiatrii

Možná se předešlo tragédii. Policisty varoval řidič taxislužby, že vezl podivného pasažéra. Ten se mu svěřil, že má v úmyslu zabíjet úředníky na Trutnovsku. Jel si koupit brokovnice, které našel na internetu. Nakonec se ukázalo, že je psychicky narušený.

Mohla to být běžná cesta řidiče taxi, jenže se ukázalo, že mu za zády sedí nebezpečný zákazník. Taxikář ho na konci dubna vezl z Královédvorska až do Uherského Hradiště a zpět. Co mu během cesty pasažér vyprávěl o svých úmyslech, řidič raději nahlásil policii. Mluvil totiž o vraždění.

ČTĚTE TAKÉ: Masový vrah byl na fakultě už v době, kdy ho tam hledali policisté, tedy hodinu před střelbou, tvrdí studenti

„Na základě oznámení jsme zadrželi 46letého muže, který měl zprostředkovaně vyhrožovat, že zabije úřední osoby na Královédvorsku. Při domovní prohlídce jsme u muže zajistili tři historické zbraně,” uvedla policejní mluvčí Iva Kormošová.

Z vyšetřování vyplynulo, že muž si koupil na internetovém portálu trojici starých střelných zbraní, pro které se nechal odvézt. I když ty bývají zpravidla znehodnocené, mechanismus je někdy možné uvést zpět do chodu. Šlo o brokovnice, takzvané dvojky, vyráběné do roku 1890. Pořídil je za 50 tisíc korun.

Kriminalisté neuvedli, jestli právě ty měl muž v úmyslu použít. Lékaři vyhodnotili, že je u něj nutná zabezpečovací detence, protože v dané chvíli byl opravdu pro společnost nebezpečný. Putoval do léčebny v Kosmonosech.

„Jelikož se jedná o psychiatrického pacienta, byla mu nařízena nedobrovolná hospitalizace na psychiatrii. O dalších úkonech se rozhodne až na základě znaleckého posudku,” dodala Kormošová.

Zřejmě se tedy zabránilo tragédii, která mohla skončit podobně jako případ Jiřího D., mstivého seniora, který poleptal kyselinou kolegyni, nastražil v bytě výbušninu, která zranila policistu, a zastřelil ženu na úřadu práce. Vrah chtěl navíc zabíjet dál a měl seznam lidí, s nimiž si hodlal vyřídit účty. Ve vězení je na doživotí. Nejvyšší soud před pár dny odmítl jeho dovolání.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Žena z Jablonce měla týrat kočky, žily mezi výkaly. Sama si prošla peklem, říká její známá

Tagy: