Chtěla lásku, podvodníci na internetu ji obrali o téměř pět milionů. Případ řeší policie

Žena naletěla podvodníkovi –⁠⁠⁠ilustrační foto

Podvedená o miliony

Toužila po lásce, místo toho přišla o víc než čtyři miliony korun. Neopatrnost a důvěřivost při hledání spřízněné duše na internetových konverzacích stála mladou ženu životní úspory. Uvěřila hned několika falešným profilům. Případ, který vyšetřují českobudějovičtí kriminalisté, je unikátní výší způsobené škody.

Osamělá, před časem rozvedená, mladá žena z Českobudějovicka navázala komunikaci přes sociální sítě s mužem, který se vydával za ropného inženýra pracujícího na lodi v Turecku. Při vzdálená anglické komunikaci se vzájemně podporovali.

Redakce CNN Prima NEWS identitu ženy zná, přála si však zůstat v anonymitě. „Vysvětlil mi svůj životní příběh, že se stará o nemocného syna. Věřila jsem všemu, co mi řekl,“ popsala poškozená vztah s mužem.

Bylo mi s ním příjemně

„Možná i pod záminkou a s plánem, že by spolu jednou mohli žít, že by se muž přistěhoval do České republiky, mu poslala své finanční prostředky,“ vysvětlil pravděpodobné důvody ženina jednání mluvčí PČR Jihočeského kraje Jiří Matzner. „Bylo znát, že jsme naladěni na stejnou vlnu. Bylo to s ním strašně příjemné, ta komunikace, posílali jsme si videa,“ dodala o internetovém příteli poškozená.

Podvodník z ženy vylákal více než dva miliony korun, které mu poslala prostřednictvím anonymního bitcoinmatu. Současně žena udržovala virtuální přátelství s dalším mužem. „Na moji kamarádku se obrátil muž, který tvrdil, že je vojenským lékařem v americké armádě. Tvrdil, že kvůli teroristům musí používat cizí doklady. Když se sblížili, chtěl, aby mu poslala pět tisíc euro (asi 125 tisíc korun), aby za ní mohl přijet do Česka a mohli spolu začít podnikat,“ popsala situaci blízká kamarádka poškozené.

Mužům poslala přes čtyři miliony korun

Podobně žena komunikovala ještě s dalšími dvěma webovými příteli. Před možným podvodem ženu nevarovaly ani falešné doklady, kterými se jí muži prokazovali, ani dojemný životní příběh, který muže spojoval. „Žena všechno špatně vyhodnotila a než zjistila, že je obětí podvodníků, kteří si ji možná mezi s sebou předávají, tak přišla o čtyři a půl milionů korun,“ dodává Jiří Matzner.

Podvedená žena je tak nejspíš rekordmankou mezi podobně poškozenými a její příběh by měl být jednoznačným varováním ostatním ženám.

Tagy:
Policie ČR láska Turecko internet podvod CNN Prima NEWS žena Jihočeský kraj peníze Česko podvodník konverzace Českobudějovicko okres České Budějovice Armáda Spojených států amerických