Smutné nálezy mrtvých miminek. Některé případy se policistům dodnes nepodařilo vyřešit

Dětské nohy

Nejděsivější případy mrtvých novorozenců

V České republice je 81 babyboxů. Zachránilo se díky nim už 237 dětí. Přesto jsou případy nalezení mrtvých novorozeňat bohužel stále časté. Rodiče mrtvých dětí se v drtivé většině případů podaří policistům vypátrat. Existují ale i výjimky.

Jeden z vůbec nejzáhadnějších případů nalezení novorozeněte se odehrál v roce 2014 v pražských Strašnicích. Náhodný kolemjdoucí objevil v igelitové tašce mrtvé tělíčko. Nařízená pitva poté prokázala, že novorozeně zemřelo násilnou smrtí.

Svědci chyběli, a tak se kriminalisté začali vydávat po jakékoliv, i té nejmenší stopě. Sbírali vzorky DNA lidem žijícím v okolí, ani to však nepomohlo. Policisté zveřejnili i vzhled tašky, která by je mohla k matce přivést, dokonce i dětský obrázek, který v kontejneru ležel poblíž tělíčka. Také bezvýsledně.

Odložila dítě cizinka?

Jediné, co měli kriminalisté v ruce byly stopy DNA na tašce. Ty nasvědčovaly tomu, že s ní kromě samotné rodičky manipulovali i její další příbuzní. A když detektivům nepomohli ani policisté z okolních zemí, museli případ odložit. Jedna z pravděpodobných verzí je, že dítě odložila cizinka, která Prahou projížděla po dálniční spojce, která vede nedaleko kontejneru.

Většinou matku dítěte policisté najdou a zjistí, jestli se o dítě nezvládla postarat a chtěla jen zahladit stopy, jako třeba v případu mrtvého děťátka v Labi na Mělnicku. Někdy se nevinné dítě připletle do rodinných sporů, jako v případu z českokrumlovska, kde žena nožem ubodala svou matku i čerstvě narozenou dceru. Policisté odhalili i případy, kdy se jeden z rodičů chtěl dítěte úkladně zbavit. Jako když terpve měsíční novorozeně shodil z okna v brněnských Pohořelicích jeho otec.

Tagy: