Chystá se souboj superhvězd. Mbappé si kdysi Ronaldem tapetoval dětský pokoj

Středeční zápas skupiny F fotbalového mistrovství Evropy Portugalsko–Francie v budapešťské Puskás Areně poutá neobyčejnou pozornost. Narazí totiž na sebe obhájci titulu evropských šampionů s kapitánem Cristianem Ronaldem a úřadující mistři světa s mladou hvězdou Kylianem Mbappém.

Dramatu posledního kola této skupiny nahrává i fakt, že při shodě dalších výsledků by Portugalci v případě porážky nemuseli postoupit do osmifinále. Fotbalovou Evropu však přitahuje též střet šestatřicetiletého šestinásobného majitele Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu světa Ronalda s jeho potenciálním nástupcem dvaadvacetiletým Mbappém, který před třemi roky pomohl Francii ke zlatu na mistrovství světa čtyřmi góly, jedním ve finále proti Chorvatsku.

Program ME 23. června

Skupina E
18:00 hodin, Švédsko–Polsko
18:00 hodin, Slovensko–Španělsko

Skupina F
21:00 hodin, Německo–Maďarsko
21:00 hodin, Portugalsko–Francie

Kompletní rozpis

Před pěti lety ve finále posledního Eura v Paříži proti Francii, při největší události portugalské fotbalové historie, překonal národní tým sám sebe. Dokonce i bez svého šéfa, kapitána a superhvězdy, který musel opustit hřiště již ve 25. minutě finále kvůli zranění. Cristiano Ronaldo byl nesmírně vděčný svým spoluhráčům za to, že mu pomohli zvednout nad hlavu trofej pro vítěze evropského šampionátu.

Nyní se opět utkají mistři Evropy s mistry světa a i tentokrát potřebuje portugalská reprezentace svého lídra. Více než kdy jindy. „Věřte v to, jako v to věříme my,“ napsal Ronaldo po sobotní porážce 2:4 s Německem v Mnichově na sociálních sítích a opět se ujal vůdčí role. Na útočníka italského Juventusu Turín se spoléhá i na tomto mistrovství Evropy. Jeho výkon byl jedním z mála pozitiv Portugalců v duelu proti Němcům. Navíc jim vstřelil svůj první gól v kariéře, ovšem až v pátém vzájemném utkání.

Ronaldo dal dvě branky v prvním zápasem Eura Maďarům, třetí přidal proti Německu, a tak má nyní na kontě 107 gólů v reprezentačním dresu. O dva méně, než kolik činí světový rekord, který drží Íránec Ali Daei. Ronaldo bojuje nejen o slávu, ale také o rekordy. Ty překovává i na tomto šampionátu. S dvanácti góly se osamostatnil v čele tabulky střelců závěrečných turnajů mistrovství Evropy, dosud vedoucí Francouz Michel Platini vstřelil o tři méně. Ronaldo také drží rekord v počtu odehraných utkání na Eurech. Ten večerní proti Francii bude jeho čtyřiadvacátý.

Kylian Mbappé a Ronaldo Cristiano v číslech

Jméno Datum narození Současná hodnota Rekordní hodnota
Kylian Mbappé 20. prosince 1998 160 milionů eur 200 milionů eur
Cristiano Ronaldo 5. února 1985 45 milionů eur 120 milionů eur

Ale Portugalec již před startem turnaje řekl, že rekordy jsou sice krásné, ale důležitější je pro něj titul. Titul mistrů Evropy.

„Cristiano je vždy klíčovou osobností a rozdílovým hráčem, který umí rozhodnout,“ říká směrem ke svému spoluhráči Bruno Fernandes, o deset let mladší ofenzivní záložník anglického Manchesteru United. Tedy ze stejného klubu, kde se rodila Ronaldova proslulost. A přestože právě on je nyní podle expertů webu Transfermarkt.de s cenou 90 milionů eur, v přepočtu 2,3 miliardy korun, nejhodnotnějším hráčem portugalské reprezentace, nezastírá, že „Cristiana teď tým potřebuje ještě víc“.

Probíhající mistrovství Evropy bude pravděpodobně Ronaldovým posledním a on nechce jet domů předčasně. „Máme kvalitu, jsme úřadující mistři Evropy,“ nechal se Ronaldo slyšet po prohře 2:4 s Německem s tím, že není radno jeho mužstvo odepisovat. Ví, že je jeho tým před soubojem s Francií pod tlakem a spoléhá se na něj jako na kapitána, který dovede mužstvo do osmifinále.

Postoupit i ze 3. místa. Hlavně postoupit

Cíl je jasný, postoupit. Klidně ze třetího místa ve skupině. Stejně jako se to stalo na posledním Euru. A pak i klidně zopakovat onu pět let starou jízdu. Až k titulu.

Ještě předtím se však schyluje k titánskému střetu mezi bývalým nejlepším fotbalistou světa Ronaldem a jedním z jeho potenciálních nástupců – Kylianem Mbappém. Francouzský mistr světa na tomto mistrovství Evropy ještě nevstřelil gól. Při sobotní remíze 1:1 v Budapešti se Mbappé dlouho trápil, stejně jako všichni jeho spoluhráči. Experti tvrdí, že Mbappému chybí důraz v útoku, postrádá odvahu v zakončení. Dvaadvacetiletý mladík se však nevzdal. V sobotu využil dlouhý míč od brankáře Huga Llorise a jeho křížná přihrávka vedla k vyrovnávací a „vysvobozující“ brance Antoina Griezmanna. I tak byl Mbappé nejnebezpečnějším útočníkem „trikolory“ a měl na dosah i vítězný gól.

Útočná řada Francouzů se teprve rozkoukává a zřejmě zahřívá. Po šestileté odmlce a návratu Karima Benzemy odehrála jejich trojice Mbappé, Griezmann a Benzema dohromady pouze tři zápasy. Mbappé se prezentuje tak, jak ho známe: atletický, rychlý, dynamický. Hvězda francouzského klubu Paris St. Germain už dospěla a vyzařuje sílu, kterou na mistrovství světa 2018 ještě neměla. Přestože proti Maďarsku naběhal méně kilometrů (7,9) než proti Německu (9,2), zapojoval se téměř do všech útočných akcí. Dobře kombinoval s Benzemou, prorážel mezery a opakovaně se dostával do nebezpečného prostoru. Jediné, co mu chybělo, byla přesnost v zakončení.

A proto se všichni ptají: Vstřelí Mbappé nyní svůj první gól na turnaji Portugalcům v Puskás Areně? Na stadionu pojmenovaném po legendárním střelci Ferenci Puskásovi, který zářil v dresu Realu Madrid. Tedy v klubu, který dlouhodobě sní, snad i usiluje o Mbappého služby.

Ti dva, Mbappé a Ronaldo, se v reprezentačních dresech svých zemí již jednou potkali. Jedenáctého října 2020 v Lize národů při remíze 0:0. Pokud by ji ve středu večer zopakovali, byli by spokojení oba, vlastně všichni. Do osmifinále by prošla jak Francie, tak Portugalsko.

A kdy proti sobě nastoupily obě hvězdy vůbec poprvé? V roce 2018 se jejich cesty zkřížily v prvním kole play-off Ligy mistrů. Real a Ronaldo vyhráli 3:1 a 2:1 nad PSG s Mbappém, přičemž Portugalec skóroval třikrát a Mbappé vyšel naprázdno.

Pro vycházející tehdy ještě hvězdičku to byly první souboje se svým bývalým idolem, jehož plakáty si kdysi vytapetoval svůj dětský pokoj. No a nyní by mohl Mbappé, někdejší velký fanoušek a obdivovatel, vyřadit svůj idol z turnaje. Zvláště když Mbappé a jeho kolegové ještě nedosáhli svého maximálního potenciálu. Benzema ostatně také stále čeká na svůj první gól na tomto Euru.

„Dělá spoustu dobrých věcí,“ poznamenává k Mbappému kouč francouzské reprezentace Didier Deschamps, dvojnásobný mistr světa (v roce 1998 jako hráč, o dvacet let později jako trenér). Ale zároveň zdůrazňuje: „Ale Kylian je ještě nedokončil. Důležité je, aby si udržel důvěru v sebe samotného, protože ode mne ji má.“

Trenér Portugalska Fernando Santos mezitím metaforicky nabádá k defenzivní disciplíně: „Je nebezpečné chtít se dostat až na Měsíc jako proti Německu. Nyní však musíme chtít jen udělat poslední krůček a postoupit.“ Odhalené obrovské problémy v obraně by však mohly tyto ambice zhatit. Portugalci inkasovali poprvé od roku 2014 pod vedením tohoto kouče čtyři góly. Především pravý obránce Nelson Semedo nedokázal nahradit Joaoa Canceloa, který nemohl nastoupit kvůli koronaviru.

Ve třech dnech nabitých tréninky pracovali Portugalci především na odstranění nedostatku agresivity z mnichovského souboje s Němci. Klíčem by mohl být bývalý hráč Bayernu Mnichov Renato Sanches. „Je ztělesněním agresivity a síly. Ovšem pokud nebudeme vyhrávat souboje, daleko se nedostaneme,“ tuší Santos.

Duel mistrů světa proti mistrům Evropy, souboj Francie–Portugalsko, střet generací Kylian Mbappé vs. Cristiano Ronaldo startuje ve středu 23. června v 21:00 hodin v budapešťské Puskás Areně.

Tagy:
Německo hvězdy Francie Evropa Cristiano Ronaldo Ronaldo Portugalsko fotbal srovnání Kylian Mbappé superstar EURO 2021 mistrovství Evropy ve fotbale ME 2021 Ferenc Puskás Mistrovství Evropy ve fotbale Paris Saint-Germain FC