Čím Slavia zaujala na Arsenalu? Objetí místo pokleknutí, železný Kolář a tah Holešem

Tato remíza má příchuť výhry a sen o semifinále Evropské ligy je více než reálný. Fotbalisté Slavie Praha mohli na Arsenalu ve čtvrtek dostat více než jeden gól, ale s trochou štěstí většinu šancí soupeře přežili. V nastavení pak domácí Gunners zchladil hlavičkou Tomáš Holeš, který vyrovnal na 1:1. V souvislosti s utkáním se zvláště na „ostrovech“ řešilo opět téma rasismu, respektive to, že slávisté před úvodním hvizdem nepoklekli, jak tomu bývá zvykem. Kouč Pražanů Trpišovský po duelu velebil zejména brankáře Ondřeje Koláře pro jeho odhodlání se vrátit po děsivém zranění.

„Slavia Praha odmítla pokleknout a místo toho před zápasem s londýnským Arsenalem stála. Česká strana vrací úder kvůli vyšetřování kvůli údajnému rasismu distancovaného Ondřeje Kúdely proti Glenu Kamarovi,“ napsal britský Daily Mail k tomu, že se hráči vršovického klubu nepřidali k typickému gestu souznícímu s iniciativou Black Lives Matter.

Už ale zapomněl dodat, že „sešívaní“ se o pár vteřin předtím sdružili u středového kruhu a chytili se kolem ramen. „Slavia je mezinárodní a multikulturní klub a svoji podporu UEFA Respect programu a boji proti rasismu, ale i dalším projevům nesnášenlivosti, xenofobie nebo antisemitismu, vyjádří společným objetím našich hráčů,“ avizovala dopředu Slavia.

Švédský sudí Andreas Ekberg však propojené Pražany po krátké chvíli od sebe rozehnal.

Každopádně Slavia zvolila alternativní cestu, jak se vymezit proti rasismu. Stejně, jako to udělala česká reprezentace, když minulý týden hrála ve Walesu utkání kvalifikace mistrovství světa. Gareth Bale a spol. klečeli, Tomáš Souček se spoluhráči prstem ukázali na slovo „Respect“ na rukávech svých dresů.

Jenže kvůli neprokázanému rasismu Ondřeje Kúdely v duelu s glasgowskými Rangers leží celý pražský klub lidem za Lamanšským průlivem v žaludku. Nepokleknutí mnozí brali jako zločin, souhlas s rasismem.

Na sociálních sítích tak začal kolovat snímek z okamžiku, kdy se fotbalisté Arsenalu odebrali k tradičnímu rituálu, zatímco hosté byli už připravení rozehrát. „Odporné,“ napsal jeden uživatel, aniž by poznamenal, že Slavia antirasistický vzkaz, byť jinak pojatý, už měla odškrtnutý. „Nemůžete být proti rasismu, když jste rasistický tým,“ přidal jinou poznámku mimo kontext další komentující.

Ovšem našly se i opačné názory: „Přestaňte hrát oběť. Nedělají to ani jiné zahraniční kluby a stejně je to nesmyslné.“

Už i někteří hráči z Anglie považují ono pokleknutí na „mrtvé“ gesto. Velké pozdvižení vyvolal v březnu fotbalista Crystal Palace Wilfried Zaha. Útočník černé barvy pleti odmítl před zápasem proti týmu West Bromwich Albion položit svůj kolenní kloub na trávník a na rozdíl od ostatních hráčů zůstal stát. „Celá ta věc s pokleknutím – proč musím pro vás pokleknout, abych ukázal, že na nás záleží? Proč musím na zádech svého dresu nosit nápis, že na černých životech záleží, abych vám ukázal, že na nás záleží? Celé je to ponižující,“ uvedl dříve Zaha.

Maska? Pot pořád teče do očí

Ale teď k samotnému zápasu Slavie s Arsenalem a dalšímu více než pěknému výsledku ve sbírce Pražanů. Poslední dny se dost mluvilo o tom, jestli přijde comeback jasné brankářské jedničky červenobílých Ondřeje Koláře. Ten se stal obětí surové hry hráčů Rangers v osmifinále Evropské ligy a po kopanci od Kemara Roofea zamířil do nemocnice se zlomeninou v oblasti čelní dutiny.

Předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík původně avizoval, že návrat se dá čekat až za čtyři až šest týdnů. Jenže zraněný gólman prokázal tvrdost, železnost, odhodlání a už po 21 dnech byl zpět v bráně. Na hlavu na Emirates Stadium nasadil kevlarovou masku a helmu, čímž fanouškům Arsenalu u televizí připomněl časy, kdy za Gunners chytal Petr Čech.

„Člověk se potí, teče mu to do očí, furt se utírá. Pak samozřejmě nevidím nějaká místa vlevo, vpravo. Před sebou vidím všechno dobře, ale ty strany mi dělají trochu problém. Ale maska je dělaná na míru, je udělaná fantasticky. Musím si na to zvyknout, bude to součást mého chytání nějakých osm týdnů,“ uvedl po utkání 26letý Kolář. A helma? Tu prý nesundá do konce kariéry.

Největší práci měl při hlavičce stopera Roba Holdinga v prvním poločase, kterou musel špičkami prstů vytáhnout na roh. Jinak koukal, jak domácí ve velkých šancí míjí bránu, případně trefují tyč a spojnici.

„Ondra je pro mě jeden z hrdinů večera. Před deseti dny bych v životě nevěřil, že zápas na Arsenalu bude schopen odchytat, a ještě s takovým výkonem. Když viděli kluci to odhodlání, že do toho šel v podstatě bez tréninku, byla to pro hráče obrovská morální vzpruha,“ glosoval tuhý kořínek Koláře trenér Jindřich Trpišovský.

Gólový stoperský debut

Z hráčů Arsenalu se trefil pouze Nicolas Pépé. V 86. minutě. Zdálo se, že je hotovo. Ovšem ve třetí minutě nastavení vybojoval pumelicí roh pro Slavii Lukáš Provod. Stejný hráč se pak ujal exekuce a jeho centr propadl až na zadní tyč, kde vyplaval Tomáš Holeš a hlavou zařídil konečný stav 1:1.

Velký hrdina nejen skrze klíčovou trefu, díky které mají slávisté pro domácí odvetu velkou výhodu. Holeš ve Slavii nejčastěji nastupuje na pozici středního záložníka, ovšem před utkáním v Londýně řešil kouč Trpišovský ošemetnou situaci. Z ryzích stoperů byl k dispozici pouze David Zima, Ondřej Kúdela ani Simon Deli nemohli nastoupit. A tak se vedle Zimy postavil právě Holeš. Čekal ho stoperský debut. Premiéru zvládl více než skvěle a vše pak korunoval slavnou brankou.

„Bylo to těžké hrát poprvé stopera na Arsenalu. Bylo tam spoustu těžkých věci k řešení. Samozřejmě se mi kluci snažili pomoct, Koli (Ondřej Kolář, pozn. red.) na mě hodně mluvil, ale myslím, že jakž takž jsme to zvládli. Samozřejmě jsme počítali s tím, že si Arsenal nějakou šanci vytvoří,“ konstatoval střelec.

Tagy: