Čína pracuje na způsobu, jak zničit Muskovy satelity. Ohrožují naši bezpečnost, tvrdí

Čínská armáda podle nedávno zveřejněné studie údajně pracuje na nástroji, nejspíše speciální zbrani, který by dokázal eliminovat satelity Starlink. Ty ve vesmíru rozmisťuje společnost SpaceX amerického miliardáře Elona Muska. Podle Číny tyto umělé družice ohrožují její národní bezpečnost.

Čína potřebuje mít po ruce nástroj, kterým může zničit satelitní síť Starlink v případě, že by se cítila ohrožená. Takový vzkaz vyslal Peking do světa prostřednictvím armádní studie vedené Žen Jüan-čenem z Pekingského institutu sledování a telekomunikací. Na plány Číny upozornil hongkongský list South China Morning Post.

Společnost SpaceX vypouští satelity postupně na nízkou orbitu Země už od května roku 2019. Družice mají zajistit vysokorychlostní internet všem lidem na planetě. V současnosti je jich ve vesmíru 2 400, do budoucna jich ale má být až 30 tisíc.

Starlink a armáda USA

Číně ale nejvíce nahání hrůzu, že SpaceX podepsala kontrakt s americkým ministerstvem obrany, což USA umožní využívat síť Starlink také pro armádní účely. Satelity tak mají zvládnout například detekovat hypersonické střely, jejichž rychlost pětkrát přesahuje rychlost zvuku a na nichž Čína pracuje. Mimoto může armáda použít družice jako štít.

Z čínské studie vyplývá, že Peking může vyvinout vlastní supermoderní družice, které budou mít za úkol kontrolovat aktivitu Starlinku. Přesnou metodu potenciálního útoku na Starlink studie nezmiňuje, uvádí ale, že schopností nástroje má být zneškodnit celý systém, ne jen jednotlivé satelity. „To vyžaduje nějaký levný a vysoce efektivní nástroj,“ uvádí se ve studii.

Podle Daily Mailu Čína pracuje na protisatelitních technologiích, které zahrnují například mikrovlny, které dokáží přerušit komunikaci a dokonce spálit určité elektronické součástky.

Satelity Starlink hrají svou roli i v probíhající válce na Ukrajině. Musk totiž pomocí družic zprostředkoval internet napadené zemi a poslal na Ukrajinu terminály Starlinku. Do sféry ruského internetu ale zasahovat nechtěl, Musk je totiž dlouhodobým zastáncem absolutní svobody slova.

Tagy: