Cizí údaje v Tečce? QR kód vám také mohou vyfotit, hájí zneužitelnost aplikace Dzurilla

Aplikace Tečka může být zneužita. Lze si do ní totiž stáhnout až pět certifikačních údajů od cizích osob. Zneužitelnost ovšem hájí ředitel Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT) Vladimír Dzurilla. Ten v pořadu 360° na CNN Prima NEWS řekl, že aplikaci jeho lidé takto vytvořili, aby si do ní rodiče mohli zapsat své děti. Certifikáty podle něj může cizí člověk získat i tak, že si je například ofotí.

Dzurilla brání aplikaci Tečka a především možnost, kdy si do ní jeden člověk může stáhnout až pět certifikátů dalších osob. A to klidně i cizích, což zavání možným zneužitím údajů.

Podle Dzurilly byla aplikace takto navržena proto, aby si rodiče v aplikaci mohli zapsat své děti, případně jiné blízké. „Aplikace Tečka je nejjednodušší způsob, jak tam přidat své děti,“ řekl Dzurilla ve vysílání na CNN Prima NEWS s tím, že on sám v ní má i svoji manželku. Daná funkce je podle něj dobrá a chce, aby i nadále fungovala.

Že by nastala situace, kdy by si nějaký člověk stáhl cizí certifikáty, odmítá. Možné zneužití vidí jinde. „Ano, může si to odfotit a pak si to dohledat,“ připustil ředitel NAKIT. Cizí člověk by si tak například při vstupu na nějakou akci mohl vyfotit certifikát v podobě QR kódu, a následně by si konkrétní informace daného člověka dohledal.

To ovšem není jediná možnost, jak aplikaci Tečka zneužít. Řada lidí totiž v uplynulých týdnech zkoušela na svých mobilních telefonech změnit datum, aby jim očkování platilo již dříve. To zafungovalo a certifikát „zezelenal“, i když očkování ještě u konce nebylo.

Podle Dzurilly ovšem změna barvy nic neznamená. „My nikdy netvrdili, že barva je to, co platí. Na druhou stranu jsme nečekali, že si to lidé budou takto měnit,“ řekl v pořadu 360° ředitel NAKIT. I když se ovšem lidé o něco takového pokusí a barva se jim změní, při důkladném ověření jim to bude k ničemu. „Kdyby si někdo změnil datum a posunul to očkování, tak Čtečka to vyhodnotí jako nevalidní,“ zmínil Dzurilla druhou aplikaci, která má kontrolovat QR kódy v Tečce.

Dzurilla možná dostane státní vyznamenání

Právě o šéfovi NAKITu premiér Andrej Babiš (ANO) nedávno prohlásil, že by za svoji roli v boji s pandemií měl dostat státní vyznamenání. Měl v plánu jej prezidentu Miloši Zemanovi sám navrhnout. A vzhledem k blízkému vztahu předsedy vlády s hlavou státu to není zcela nepravděpodobné.

Sám Dzurilla se o tom ale nechce příliš bavit. „Nejsem sám, je za tím celý tým. Děláme to, protože jsme součástí nějakého týmu a společně se snažíme zvrátit pandemii,“ řekl ředitel NAKIT v pořadu 360°. Podle něj to je zásluha i ministerstva zdravotnictví, Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) a Armády ČR.

Babišova slova vnímá jen jako pochvalu. „Beru to jako poděkování týmu,“ uzavřel Dzurilla.

Tagy:
očkování aplikace Andrej Babiš Miloš Zeman CNN Prima NEWS ANO 2011 koronavirus pandemie koronaviru zneužití Vladimír Dzurilla NAKIT 360° Tečka čTečka Ministerstvo zdravotnictví České republiky Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR Armáda České republiky Národní agentura pro komunikační a informační technologie