Cizinci se v Praze snažili koupit samopal. Policie je zadržela u hranic, hrozí jim vězení

Dva cizinci si chtěli v pražské prodejně zakoupit samopal bez povolení.

Dvojice cizinců se v Praze rozhodla koupit samopal AK47

Dvojice cizinců se v Praze rozhodla koupit samopal AK47, do prodejny se zbraněmi ale vešli bez potřebných povolení. Ani následné přemlouvání prodavače jim nepomohlo. Ten namísto prodeje zavolal policii.

Vysoká průraznost, daleký dostřel. To jsou pro střelce hlavní výhody, které podobná zbraň – tedy útočná puška AK47 – nabízí. Její pořízení ale není jednoduché. Obejít přísná pravidla chtěla dvojice cizinců v prodejně se zbraněmi v hlavním městě.

„Prodavač chtěl po cizincích, aby mu potřebné doklady předložili. Ti žádná povolení neměli a chtěli, aby jim prodavač vyhověl i bez potřebných dokumentů. To prodavač odmítl a cizinci odjeli pryč,“ přiblížil situaci mluvčí policie Jan Daněk. Policisté po zjištění informace neztráceli čas. Měli podezření, že by cizinci mohli připravovat teroristický čin.

V takových případech nesmí nic podcenit. Detektivové po výslechu prodavače dokázali rychle určit směr, kterým mohla dvojice z Prahy odjet. Namířeno měli na dálnici D8 a nedaleko státní hranice sklapla past. „Kolegům z Ústeckého kraje se je podařilo zadržet v osobním vozidle ve chvíli, kdy směřovali do Německa,“ uvedl Daněk.

Dvojice cizinců byla z policejního zásahu velice překvapená a nijak se nebránila. Brzy tak skončila zpátky v Praze. „V tuto chvíli jsou oba cizinci podezřelí z trestného činu nedovolené ozbrojování ve stadiu pokusu, kdy jim hrozí pětiletý pobyt za mřížemi,“ dodal policejní mluvčí. Podobné jednání přitom v obchodech se zbraněmi není podle námi osloveného prodejce výjimečné.

„Čas od času se stane, že přijde člověk, který nemá zbrojní průkaz nebo povolení, a chce zbraň. Takové člověka pošleme hned pryč,“ podotkl prodejce. Zpravidla ale zájemci nenaléhají a pokus o prodej nekončí policejní akcí. „Pokud si chce někdo koupit samonabíjecí pušku, musí mít zbrojní průkaz a nákupní povolení. I potom ale dostanete pouze zbraň, která umí vypálit střely jednotlivě a nikoliv dávkou,“ uzavřel prodejce.

Tagy: