Babiše hlídal na letišti zdrogovaný voják se samopalem, potvrdila armáda. Co mu hrozí?

Voják ve Kbelích

Závěry případu zdrogovaného vojáka

Vojenská policie uzavřela případ vojáka, který měl být ve službě pod vlivem pervitinu. V takovém stavu přitom ozbrojený samopalem strážil leteckou základnu v pražských Kbelích, když z ní odlétal tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO) na zahraniční cestu do Slovinska. Vojákovi hrozí až desetiletý trest vězení.

Na případ podezřele vypadajícího vojáka upozornili reportéři CNN Prima NEWS už v říjnu. Na záběrech je vidět, jak se člen stráže ozbrojený pistolí a samopalem zvláštně potácí. Poté, co na něj upozornili zaměstnanci Úřadu vlády, dorazila vojenská policie a muže odvedla.

„Nutkavé popocházení, ztráta kontroly. Podle způsobů jeho chování to vypadá, že šlo o nějaké  stimulancium. Mohl to být pervitin nebo nějaký amfetamin,“ konstatoval specialista na drogy Ivan Douda. Vojenská policie v posledních třech měsících sbírala důkazy. Výsledky expertiz nakonec drogy potvrdily.

„Na základě znaleckého posudku z oboru toxikologie bylo zjištěno, že podezřelá osoba byla ovlivněna omamně psychotropní látkou. Vojákovi bylo sděleno obvinění ze spáchání trestného činu porušení povinnosti dozorčí služby,“ uvedla mluvčí Vojenské policie Kateřina Mlýnková. V případě odsouzení hrozí vojákovi trest odnětí svobody na dva roky až deset let.

Letecká základna ve Kbelích je jedno z nejstřeženějších míst v Česku. Na ty, kteří mají bezpečnost na starost, musí být kladeny přísné nároky.

„Voják byl velitelem základny postaven mimo službu, než bude celý případ vyřešen. Pokud bude shledán vinným, bude mu ukončen služební poměr a bude propuštěn z armády,“ zmínilo vedení armády ve svém prohlášení. Podle něj se jedná o zcela ojedinělý případ.

Tagy: