Hazard na přejezdu v Řeporyjích. Ženu málem smetl vlak, starosta Novotný nechápe

Další hazard se životem zaznamenala kamera namířená na přejezdu v pražských Řeporyjích. Žena se přes koleje rozběhla navzdory závorám i světelné signalizaci. Podle starosty Pavla Novotného se přitom nejedná o ojedinělou záležitost. Během posledních dvou týdnu měl zaznamenat desítky podobných přestupků.

Na záznamu z kamery je vidět, jak žena přibíhá k přejezdu. Spuštěné závory ani světelná signalizace ji nezastaví a vstupuje na koleje. Vlak vpravo nejspíš vidí. „Svým zrakem úpěnlivě fixuje vlak, který potřebuje stihnout, snaží se svýma očima hypnotizovat strojvedoucího, aby na ni počkal,“ popsal pro CNN Prima NEWS dopravní expert Roman Budský.

Jenže zleva přijíždí další souprava, nebrzdí, od srážky s ní ženu dělí možná dvě vteřiny. Kdyby například zakopla, mohlo vše skončit tragédií. Její hazard celou dobu natáčí kamera městského úřadu a natáčela i v minulosti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Smrtelných nehod na přejezdech přibývá. Expert popsal paradox spojující část viníků

Jen pro příklad – v době, kdy svítila červená, přešli přejezd čtyři chodci, a to není všechno. Signalizaci ignorovali také čtyři řidiči, a to během pouhých dvou hodin. „Za 15 dnů jsem natočil 80 přestupků,“ upřesnil starosta Řeporyjí Pavel Novotný, který už od roku 2020 vede ve stylu sobě vlastním osvětovou kampaň právě na téma bezpečnost na železničním přejezdu.

Na profilu na sociální síti městské části pravidelně zveřejňuje hříšníky, které na přechodu zachytí kamera. „Je strašný, když tady prostě dospělý člověk ne že před těma dětma to přechází, on jde prostě ještě za ruku s tím dítětem a přejde to, to je ten průšvih,“ doplnil.

Možná si ještě vzpomenete na to, když v únoru před třemi lety přes řeporyjský přejezd převedly učitelky 13 malých dětí. Měly štěstí, že zrovna nejel vlak. Za riskantní kousek dostaly pokutu. „Jezdí tady i rychlý vlaky, Řeporyje si toho ještě nevšimly, já z kanceláře tady jo,“ upozornil Novotný.

„Za první tři měsíce letošního roku došlo na železničních přejezdech k celkově k deseti srážkám vlaku s chodci, přičemž osm chodců zaplatilo životem a další dva byli zraněni,“ sdělil Budský. Také ženě, která se rozhodla na přejezdu riskovat, hrozí pokuta až dva tisíce korun. Cena by ale mohla být mnohem vyšší, a to ztráta života.

Tagy: