Filozofická fakulta dostala varování hodinu před střelbou. Vrah jel nečekaně do jiné budovy

Policejní brífink o střelbě v Praze

Tisková konference policie ke střelbě v Praze

Filozofická fakulta UK obdržela od policie varování o možném incidentu zhruba hodinu předtím, než začal střelec na pražském Palachově náměstí vraždit, sdělila Deníku N členka vedení fakulty, jež si přála zůstat v anonymitě. Podle ní byl tou dobou v budově pouze jeden muž zákona. Policisté tvrdili, že vyrazili po podezřelém pátrat do budovy fakulty v Celetné ulici, neboť tam měl mít přednášku.

„Dostali jsme informaci od policie zhruba hodinu před střelbou, že k něčemu může dojít. A na fakultě v tu dobu hlídkoval jeden policista. Dostali jsme zprávu, že by někdo konkrétní mohl přijít na fakultu a střílet. Ne že bychom dostávali hrozby každý den, ale občas nějakou dostaneme. Nebrali jsme to na lehkou váhu,“ sdělila členka vedení FF UK Deníku N.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hej, střílej na mě. Lidé oslavují hrdinu, který se pokoušel odlákat útočníka od studentů

„Zhruba ve tři hodiny přišli vystrašení kolegové ze čtvrtého patra k nám níž, že je tam něco rozbitého a je tam zraněný člověk. Vletěli na sekretariát děkanky, volali jsme na policii a bylo to přijaté trochu vlažně. Během malé chvilky tam vletěli ozbrojenci a křičeli, že se máme okamžitě evakuovat nebo se zavřít v kancelářích,“ popsala dramatické momenty.

Postup kriminalistů vysvětlil na tiskové konferenci policejní prezident Martin Vondrášek. „Obdrželi jsme ve 12:20 informaci o tom, že 24letý muž z obce Hostouň měl odjet do Prahy s tím, že si chce vzít život. Ve 12:45 jsme obdrželi informaci, že v té samé obci byl nalezen mrtvý muž. Záhy jsme zjistili, že jde o otce podezřelého. Zjistili jsme relativně rychle, že podezřelý je studentem Filozofické fakulty, a že v objektu fakulty v Celetné ulici má mít ve 14 hodin přednášku. Právě proto jsme bezodkladně přijeli do Celetné ulice, kde jsme provedli evakuaci objektu. Tu jsme ukončili ve 14:22 a prováděli jsme další pátrací úkony,“ popsal.

Doplnil, že objektů fakulty je v Praze několik. „Ve 14:59 jsme obdrželi první informaci o střelbě v budově Filozofické fakulty na Palachově náměstí. První hlídky byly na místě v řádu jednotek minut, zásahová jednotka zde byla za dvanáct minut a v 15:20 jsme obdrželi od zasahujících policistů informaci o tom, že na ochozu objektu školy se nachází bezvládné tělo střelce,“ dodal Vondrášek.

Organizace In Iustitia spustila krizovou linku pro přeživší, svědky a blízké obětí střelby na Filozofické fakultě UK. S odborníky se můžete spojit na čísle +420 773 177 636.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rány, křik, zmatek. Exministr Zaorálek popsal, jak utíkal z fakulty s rukama nad hlavou

Tagy:
policie Policie ČR vražda střelba střelec Praha Martin Vondrášek Filozofická fakulta Univerzity Karlovy Celetná filozofická fakulta