Na Evropu se žene první hurikán sezóny, řádit bude i bouře Peggy. Ovlivní i počasí v Česku

ilustrační foto- hurikán

Počasí 6.9.2022 6:09

Minulý týden se v Atlantiku vytvořil první hurikán letošní sezony, byl pojmenován Danielle. Ačkoliv je od Česka poměrně vzdálený, počasí v tuzemsku ovlivní od druhé poloviny tohoto týdne. Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) upozornili také na bouři Peggy.

K prvnímu vytvoření hurikánu v letošní sezoně došlo minulý pátek v Atlantiku. Danielle se na stupnici pro kvalifikaci hurikánů nachází na nejnižším stupni s maximální rychlostí větru až 150 km/h.

💨🌫💦 Minulý týden v pátek se v Atlantiku vytvořil první hurikán letošní sezony – Danielle. 📌 Na stupnici pro klasifikaci...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Monday, September 5, 2022

„V dalších dnech bude hurikán postupovat k severovýchodu a nad chladnějším oceánem bude postupně slábnout a transformovat se na mimotropickou cyklonu. Později pak zřejmě zasáhne i do vývoje počasí nad Evropou,“ upozornili meteorologové. Letos je sezona hurikánů nezvykle opožděná, jindy se začínají tvořit již v létě.

Počasí ovlivní i Peggy

Kvůli hurikánu Danielle bude v Česku chladněji s četnými srážkami. K tomu dopomůže také bouře Peggy, která se pohybuje kolem Britských ostrovů. „Tlaková níže s sebou přináší zejména srážky. Česko bude ve čtvrtek přecházet studená fronta, která bude s touto tlakovou níží spojená,“ podotkli experti.

Samotná níže se bude postupně vyplňovat a slábnout při cestě k východu. „Její zbytky by měly ovlivnit počasí u nás o víkendu, který by měl být také deštivější,“ dodali. Předpověď na konec týdne se může změnit, už nyní je však jisté, že se teploty budou pohybovat pouze kolem 20 °C, očekávají se četné přeháňky či vydatnější déšť. Ojediněle se mohou objevit také bouřky.

Tagy: