Kauza, která nemá v Česku obdoby. Dva muži chtěli rychle zbohatnout, zabít mohli 158 000 lidí

Metanolová kauza s téměř 50 mrtvými vyústila ve dvě doživotí. Rudolf Fiana dostal doživotí.

HLASY ZLOČINU, metanolová aféra

Kauza, která nemá v historii české kriminalistiky obdoby. Rudolf Fian a Tomáš Křepela rozjeli smrtící byznys plán, který spočíval v míchání lihu s metanolem. Pančovaný alkohol pak zabil 50 lidí. Mohlo jich být ještě daleko víc. Pachatelé dostali doživotí. V Česku kvůli tomu zavládla prohibice. Metanolovou kauzu řeší další díl videopodcastu HLASY ZLOČINU.

Nápad pančovat alkohol se zrodil neuvěřitelně – jenom z letmého rozhovoru obou mužů někdy na jaře 2012. „Křepela tehdy prohodil, že když se líh – etanol – nastaví metanolem v poměru jedna ku jedné, smrtící účinky jedovatého metanolu se vyruší,“ říká Václav Janata.

Krimi videopodcast HLASY ZLOČINU se zaměřuje na největší kriminalistické kauzy v českých dějinách. Své síly při přípravě projektu spojili dlouholetý reportér a editor Krimi zpráv Václav Janata a vedoucí publicistiky CNN Prima NEWS Jakub Kvasnička, jenž zpovídal nejznámější figury českého podsvětí.

A Fian, tehdy hodně zadlužený, bydlící s rodinou v paneláku a toužící po lepším životě, začal počítat, kolik by jim vyneslo pančování levnějším metanolem. „Křepelovi jsem uvěřil a nikde jsem to neověřoval,“ řekl Fian podle policejního protokolu a spustila se smrtící lavina, která začala v Moravskoslezském kraji. „Ve čtvrtek 6. září 2012 se objevil první případ požití metylalkoholu. Policie oznámila, že v Havířově zřejmě vlivem jeho požití zemřeli manželé – 32letý muž a 59letá žena,“ popisuje Jakub Kvasnička.

Alkohol byl mimořádně toxický, smrtelnou dávkou je už 30 mililitrů čistého metanolu, tedy jen o něco víc než malý panák. Lidský metabolismus mění metanol na formaldehyd a kyselinu mravenčí, které jsou pro člověka extrémně toxické. Ničí vnitřní orgány, játra, ledviny, slinivku, plíce, mozek, způsobují slepotu a smrt.

Levný alkohol se změnil v zabijácký likér. „Koupila si čepovanou vodku v trafice. Naměřili jí trojnásobné množství metylalkoholu, než je smrtelná dávka. Čtrnáct dní umírala v nemocnici. Kdyby to záleželo na mně, dal bych jim to vypít,“ řekl například syn jedné z obětí podle webu iDnes.cz.

Hrozila naprostá katastrofa

Kdyby se na trh dostalo všechno, co Fian s Křepelou namíchali, byla by to naprostá katastrofa. „Ze znaleckého posudku z oboru toxikologie plyne, že původní namíchaná směs, která byla dál nekontrolovaně šířena po celém území České republiky, byla způsobilá usmrtit až 158 tisíc lidí,“ řekl tehdy žalobce Roman Kafka. A krajský státní zástupce v Brně Jan Sladký podle Deníku dodal: „Následky metanolové kauzy bych bez jakékoliv nadsázky mohl přirovnat k následkům nějakého lokálního válečného konfliktu.“

Rozpletení celé kauzy sledujte v dalším díle podcastu HLASY ZLOČINU, který najdete v úvodním videu tohoto článku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pět výstřelů a rychlý zásah ochranky. Video ukazuje detaily atentátu na premiéra Fica

Tagy: