Knedlíky ze sobí krve ovládly žebříček nejhorších jídel světa. Umístily se i dvě české klasiky

Tradiční česká vánoční rybí polévka a houbový kuba se umístily na nelichotivém seznamu čítajícím stovku nejhorších pokrmů z celého světa, který sestavil web Taste Atlas. České klasiky se ocitly na stejném žebříčku jako pokrmy z fermentovaných žraloků nebo ovčích hlav. Redakce CNN Prima NEWS se obrátila na odbornou i laickou veřejnost, zda se skutečně jedná o tak odporná jídla.
Podle kulinářského webu Taste Atlas je nejohavnějším pokrmem za rok 2024 finsko-sámský Blodpalt. Zjednodušeně bychom mohli jídlo popsat jako těsto s krví ze sobů, případně losů. Druhým nejodpornějším jídlem je extrémně páchnoucí islandské fermentované žraločí maso Hákarl. Česká vánoční klasika v podobě rybí polévky se umístila na 46. místě a houbový kuba obsadil 55. příčku.
ČTĚTE DÁLE: Nechutné překvapení v jídle z McDonald's. Dívka nalezla v hamburgeru živého šneka
Námi oslovení kulinářští odborníci se shodují, že rybí polévka má svá specifika. „Samozřejmě ryby jsou aromatické. Myslím, že to lidi odpuzuje,“ domnívá se provozovatel restaurace Martin Blažek. Kuchař Lubomír Horáček varuje před dodržováním správného postupu přípravy. Zejména citlivé odříznutí rybí hlavy vyžaduje cit a zkušenost. „Pokud lidé špatně odříznou žábry, tak jim polévka zhořkne,“ připomíná zkušený kuchař.
Čtěte také

Ačkoliv zmíněná jídla nemusí být každému po chuti, nejde zpochybnit jejich výživový přínos. Jak upřesňuje výživový poradce Petr Havlíček, houbový kuba obsahuje řadu bylinek a česnek. Jediný problém spatřuje v nízkém obsahu bílkovin. „Když to doplníme rybí polévkou, tak nám to dá nutričně hodnotné jídlo,“ konstatuje Havlíček.
Odpor k jídlu si podle Havlíčka vytváříme už v dětství ve školních jídelnách, kde jsme byli nuceni jíst i takové pokrmy, které nám nechutnají. Nad úskalími školního stravování se pozastavuje i školní kuchařka Jana Chybová, podle které žáci odmítají jako přílohu zeleninu nebo saláty. „Rybí prsty děti sní, ale jakmile jim dáme rybu, tak tu nám vracejí,“ doplňuje vedoucí školní jídelny Simona Štugelová.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zvolili jste nejlepší českou polévku, vyplývá z ankety. Vítěz hlasování některé překvapí

Jsme šampioni a já jsem hrdý, hlásal Jakob. Tak maximálně šamponi, kontroval Nacher

Volte rozumem, ne srdcem. Jen Spolu může Babiše porazit, burcoval Fiala voliče

Fiala k bitcoinům: Pochybil Blažkův resort. Stanjura Babiše porazí

Prima řeznictví: Ve středních Čechách láká lidi poctivá šunka, na Olomoucku uzené či klobásy

Fiala: V Evropě nám závidí stav ekonomiky. Bez zvýšení daní bychom lidem nepomohli

Nebezpečné jahody z Polska se objevily na českém trhu. Jsou plné pesticidů, varuje inspekce

Zemřel spisovatel detektivek Bauer. Rekordman v počtu vydaných knih

Lékem na zdražování potravin je zastropování cen, tvrdí hnutí ANO. Protitržní, zní od oponentů

Zítko dostal tři roky za šíření poplašné zprávy. Za covidu přirovnával očkování ke genocidě