Česká jídla figurují v hitparádě nejhorších pokrmů
Tradiční česká vánoční rybí polévka a houbový kuba se umístily na nelichotivém seznamu čítajícím stovku nejhorších pokrmů z celého světa, který sestavil web Taste Atlas. České klasiky se ocitly na stejném žebříčku jako pokrmy z fermentovaných žraloků nebo ovčích hlav. Redakce CNN Prima NEWS se obrátila na odbornou i laickou veřejnost, zda se skutečně jedná o tak odporná jídla.
Podle kulinářského webu Taste Atlas je nejohavnějším pokrmem za rok 2024 finsko-sámský Blodpalt. Zjednodušeně bychom mohli jídlo popsat jako těsto s krví ze sobů, případně losů. Druhým nejodpornějším jídlem je extrémně páchnoucí islandské fermentované žraločí maso Hákarl. Česká vánoční klasika v podobě rybí polévky se umístila na 46. místě a houbový kuba obsadil 55. příčku.
ČTĚTE DÁLE: Nechutné překvapení v jídle z McDonald's. Dívka nalezla v hamburgeru živého šneka
Námi oslovení kulinářští odborníci se shodují, že rybí polévka má svá specifika. „Samozřejmě ryby jsou aromatické. Myslím, že to lidi odpuzuje,“ domnívá se provozovatel restaurace Martin Blažek. Kuchař Lubomír Horáček varuje před dodržováním správného postupu přípravy. Zejména citlivé odříznutí rybí hlavy vyžaduje cit a zkušenost. „Pokud lidé špatně odříznou žábry, tak jim polévka zhořkne,“ připomíná zkušený kuchař.
Kuriózní případ ze Zlína: Muž ukradl jídlo, i s nákupním košíkem se schoval doma pod postelí
Kuriózním případem krádeže se zabývají zlínští policisté. Devatenáctiletý muž si podle nich z prodejny v krajském městě odnesl bez zaplacení potraviny. Před policií se následně i s nákupním košíkem snažil ukrýt v bytě pod postelí. Muž, který byl pod vlivem drog, skončil v policejní cele. Za krádež a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku mu hrozí až dvouleté vězení, uvedla ve středeční tiskové zprávě policejní mluvčí Monika Kozumplíková.
Ačkoliv zmíněná jídla nemusí být každému po chuti, nejde zpochybnit jejich výživový přínos. Jak upřesňuje výživový poradce Petr Havlíček, houbový kuba obsahuje řadu bylinek a česnek. Jediný problém spatřuje v nízkém obsahu bílkovin. „Když to doplníme rybí polévkou, tak nám to dá nutričně hodnotné jídlo,“ konstatuje Havlíček.
Odpor k jídlu si podle Havlíčka vytváříme už v dětství ve školních jídelnách, kde jsme byli nuceni jíst i takové pokrmy, které nám nechutnají. Nad úskalími školního stravování se pozastavuje i školní kuchařka Jana Chybová, podle které žáci odmítají jako přílohu zeleninu nebo saláty. „Rybí prsty děti sní, ale jakmile jim dáme rybu, tak tu nám vracejí,“ doplňuje vedoucí školní jídelny Simona Štugelová.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zvolili jste nejlepší českou polévku, vyplývá z ankety. Vítěz hlasování některé překvapí