Soutěž o nejošklivějšího psa má svého vítěze. Fotky šeredných chlupáčů z finále posuďte sami

Wild Thang, osmiletý pekingský psík, se stal vítězem letošní soutěže, jejíž cílem je vybrat nejošklivějšího psa na světě. Ta se konala během Sonoma-Marin Fair 2024 v Petalumě v Kalifornii. Většina psů pocházela původně z útulku, informoval web The Guardian.

Wild Thang, který pochází z Coos Bay v Oregonu, se účastnil soutěže hledajícího nejošklivějšího psa už pětkrát, ale letos zvítězil poprvé. Wild Thangův jedinečný vzhled je způsoben psinkou, kterou onemocněl, když mu bylo pouhých deset týdnů. Nemoc zabránila růstu jeho zubů, proto mu visí jazyk, a také způsobila svalovou poruchu na jedné z jeho nohou, uvedl web The Guardian.

Bizarní klání se koná téměř 50 let a podle stránek „oslavuje nedokonalosti, které činí všechny psy výjimečnými a jedinečnými“. Wild Thang a jeho majitelka Ann Lewisová obdrží 5 tisíc dolarů a vystoupí v pořadu The Today Show na NBC.

ČTĚTE TAKÉ: Zvíře v autě? Přečtěte si, jak postupovat při jeho záchraně

Druhé místo získal čtrnáctiletý mops na invalidním vozíku jménem Rome, který obdržel cenu ve výši 3 tisíce dolarů. Jednalo se o jeho první účast v soutěži. „Miluji, že soutěž představuje psy, kteří jsou nedokonalí – nedokonale perfektní," sdělila jeho majitelka Michelle Grady.

Čtrnáctiletá zachráněná fena smíšeného plemene s bílou srstí, jménem Daisy Mae, obsadila třetí místo a vyhrála tak 2 tisíce dolarů. Fenka byla zachráněna z ulice, když jí byly dva roky. Ztratila srst, zuby i zrak. Její majitelka Elizabeth Whitehouse přitom pomýšlela na lepší umístění. „Myslela jsem si, že bude nejkrásnějším ošklivým psem, ale jak se ukázalo, ostatní lidé nevidí tu krásu, kterou v ní vidím já,“ řekla.

Hlasování bylo otevřeno také online. Fanouškovskou cenu People's Choice Award vyhrál již zmíněný invalidní mops Rome.

Dalším výrazným soutěžících, který se ale neumístil, je Freddie Mercury, o jehož tváři jeho majitel tvrdí, že připomíná „vysokozdvižný vozík“. Pejsek má totiž výrazný podkus. Freddie ale za svůj vzhled sklízí úspěch –⁠⁠⁠⁠⁠ proslul jako maskot zmrzlinového vozu v Petalumě, navštěvuje mládežnické fotbalové zápasy a je oblíbeným hostem na narozeninových oslavách.

Smyslem soutěže prý rozhodně není to, aby se lidé posmívali „ošklivým“ psům, ale o „zábavu s těmito úžasnými postavami a ukázání světu, že tito psi jsou skutečně krásní!“ Soutěž chce také upozornit na důležitost adopce zvířat, upozornilo zpravodajství BBC.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zázrak v olomoucké zoo. Žirafátko si svůj život vybojovalo, hrozilo mu utracení

Tagy:
pes zvířata nemoci soutěž mops Freddie Mercury invalidní vozík Oregon USA Rome Wild Thang Nejošklivější pes světa Daisy Mae adopce zvířat útulek