Zázrak v olomoucké zoo: Žirafátko si svůj život vybojovalo, hrozilo mu utracení

Žirafátko v Zoo Olomouc

Žirafátko v Olomouci

Velkou radost z vítězného boje o život mají v Zoo Olomouc na Svatém Kopečku. Ve vážném ohrožení se ocitlo novorozené mládě vzácné žirafy Rothschildovy. Ošetřovatelům se ale podařil malý zázrak a žirafátko nakonec přežilo.

Velkou radost z dlouho očekávaného narození malého žirafího kluka, vystřídal před několika dny v olomoucké zoo strach. „Mládě se narodilo při komplikovaném porodu. Nebylo schopné vstát, mělo zalité dýchací cesty plodovou vodou. Došlo pravděpodobně k otoku mozku,“ popsala pro CNN Prima NEWS ošetřovatelka Eliška Veselá.

ČTĚTE TAKÉ: Turisty na Jadranu ohrožují „ohniví červi“. Při popíchání bodlinami je nutný zásah lékaře

Dlouho to vypadalo, že žirafáček nepřežije. V nejčernějších chvílích dokonce vedení zoo uvažovalo o tom, že mládě na pokraji života uspí.

„Když mládě není životaschopné, neudrží hlavu, není schopné postavit se na končetiny nebo nedej bože, když nevidí, tak jsou to všechno indikační důvody, které k euthanasii musí vést, protože kdyby se tak nestalo, bylo by to v rozporu s hlavním cílem a posláním zoologických zahrad,“ vysvětlila mluvčí Zoo Olomouc na Svatém Kopečku Iveta Grónská.

Ošetřovatelé se ale odmítli vzdát. Prvních několik dní se věnovali žirafátku prakticky nepřetržitě ve dne i v noci.

„Péče byla hlavně ze začátku velice intenzivní. Muselo se naučit ze začátku vůbec držet hlavu vzpřímenou, postupně se objevil sací reflex, takže se naučil pít, musel se naučit chodit, vstávat. Dalo to dost práce, ale výsledek se dostavil,“ poznamenala Veselá.

Když se sameček poprvé postavil na nohy a později začal chodit a dokonce běhat, v zoo vypuklo nadšení.

„Skutečně je to velký zázrak, protože mládě, které se narodilo se značnými poporodními komplikacemi, dnes tráví čas se svou matkou a do budoucna bude fungovat i v rámci celého stáda,“ dodala Grónská.

To má v současnosti dvanáct členů. Žirafa Rothschildova přitom patří k silně ohroženým druhům. Ve volné přírodě žije posledních několik set jedinců. V olomoucké zoo se za téměř 50 let odchovali už 72 mláďat a žila tu i Veronika – žirafa rekordmanka, která se dožila 24 let, porodila deset mláďat a mezi nimi dokonce i zdravá dvojčata. To se v zoo po celém světě podařilo zatím jen čtyřikrát.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Chvíle hrůzy na rodeu. Býk skočil mezi diváky, zranil několik lidí. Řádil pak i na parkovišti

Tagy: