Nejjedovatější ryba na světě s hlavou jako krajta sužuje Chorvatsko. Jak ji ve vodě poznat?

Čtverzubec stříbropásý je plný smrtelně jedovatého toxinu

Nejjedovatější ryba v Chorvatsku

Nejjedovatější ryba na světě se prohání u chorvatské Istrie. Pro člověka je čtverzubec stříbropásý (Lagocephalus sceleratus) smrtelně nebezpečný. Ryba s ocasem jako kočka a hlavou jako krajta se naštěstí nevyskytuje blízko pláže a není útočná, i tak by lidé měli vědět, jak vypadá.

Rybu vylovil poblíž ostrova Ceja minulý týden slovinský rybář Anton Vidovič, který ji popsal jako mix několika zvířat. „Ocas vůbec nebyl typický, připomínal spíše ocas kočky. Hlavu měla jako krajta, vůbec nevypadala jako obyčejná ryba. Položil jsem ji na podložku a skřípala zubama a nervózně sebou škubala. Měřila asi 50 centimetrů,“ popsal rybář pro chorvatskou televizi Danas.

ČTĚTE TAKÉ: Jízda na slonech, opičí show či plavání s delfíny? Těmto atrakcím se na dovolené vyhněte

Pro člověka je podle odborníků velmi nebezpečná. „Ryba není určena ke konzumaci a lidé by se ji neměli ani dotýkat, protože má na kožním hlenu drobné toxiny, které se nafukují, a navíc má i na kůži ostny,“ popsala mořská bioložka Aquarium Pula Manda Papac pro Danas.

„V obraně se dokáže nafouknout. Je pomalá, nikam vám neuplave, takže z fotografického, filmařského hlediska se jedná o velmi oblíbenou rybu. Když ale bude člověk neopatrný, tak se může napíchnout na jedovaté bodliny,“ popsal pro CNN Prima NEWS profesionální potápěč a fotograf ryb Richard Jaroněk.

Ryba se objevila u ostrova Ceja, blízko poloostrova Istrie, kam mnoho Čechů jezdí tradičně na dovolenou. „Je relativně malý záchyt fatálních případů, kdy měla tato ryba negativní vliv na člověka, ale s ohledem na to, že se jedná o vysoce jedovatou rybu, všichni, kdo se chystají na cestu ke Středozemnímu moři, by se měli podívat, jak vypadá, aby se vyhnuli kontaktu,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS mořský biolog Miloslav Petrtýl.

„Očekávám, že se jedná o ojedinělou záležitost, určitě bych nepropadal panice. Dobrá věc je, že se nejedná o útočnou rybu, nezaútočí na vás, když se k ní přiblížíte, jako jedovatý had,“ popsal pro CNN Prima NEWS místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

Lidé by měli být na pozoru spíše v hlubokých vodách než u pláže. „Žije v hloubkách zhruba 100 metrů, takže běžně při plavání se s ní nesetkáme. Není časté, aby se vyskytovala u pobřeží v mělkých vodách,“ doplnil Petrtýl.

Poprvé se čtverzubec stříbropásý objevil ve Středozemním moři už před 20 lety.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Žraloci rybářům sežrali úlovek, pak zaútočili na loď. To jsem ještě neviděl, žasl člen posádky

Tagy:
ryby Chorvatsko Středozemní moře plavání Istrie Asociace cestovních kanceláří České republiky Danas Conseil Européen des Jeunes Agriculteurs