Oblíbené chorvatské letovisko v plamenech: Ozývají se silné detonace, probíhá evakuace

Požár u chorvatského města Tučepi

Požár v Chorvatsku

Chorvatské letovisko Tučepi na Makarské riviéře zasáhl v úterý večer požár. Ten se kvůli silným poryvům větru rychle šíří. Plameny zachvátily také Přírodní park Biokovo a musela být uzavřena dálnice na Dubrovník. Na místě byly slyšet silné detonace, informují chorvatská média.

Požár vypukl v úterý krátce po 20. hodině u města Tučepi a zasáhl křoviny a nízký porost, informoval chorvatský web slobodnadalmacija.hr. „Situace je velmi napjatá. Oheň se kvůli větru velmi rychle šíří. Hasičské jednotky od Splitu po Makarskou riviéru jsou na požářišti. S nadlidským úsilím se snaží zabránit šíření ohně směrem k městu Tučepi,“ řekl hlavní velitel hasičů Slavko Tucaković.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tragický požár na Litoměřicku. Žena nestihla utéct před plameny a uhořela v bytě

Oheň se již dostal k některým domům. „První domy byly ubráněny. Lidé se přesunují, evakuujeme je, bráníme dům po domě,“ uvedl Tucaković. Podle něj se požár šíří kvůli silnému větru. „Fouká rychlostí asi 15 metrů za vteřinu,“ sdělil velitel hasičů. „Je to velmi nepříjemný pocit. Popel už létá po městě a oheň se šíří velmi rychle. Všechny ty zvuky sirén ukazují, že to není dobré,“ řekla jedna z místních obyvatelek webu 24sata.

Kvůli požáru musela být uzavřena dálnice D512, doprava je vedena objízdnými trasami. „Řidiče vyzýváme k zvýšené opatrnosti a aby sledovali pokyny policistů na místě,“ uvedla policie.

Web Danas.hr ve středu ráno informoval, že podle místních obyvatel byly po celou noc podél požářiště slyšet silné detonace. Goran Bušelić z Dobrovolného hasičského sboru Tučepi pro Hrvatski radio řekl, že šlo o „výbuchy plynových lahví z opuštěných starých vozidel.“ Při požáru shořelo několik olivových hájů a pár vozidel, avšak oficiální informace o škodách zatím nejsou k dispozici. Oheň pronikl také do Přírodního parku Biokovo.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vosy se letos přemnožily, útočí na zahrádkách i v kempech. Odborníci prozradili, jak se bránit

Tagy:
požár doprava hasiči Chorvatsko Split Makarská riviéra Tučepi Přírodní park Biokovo