Vosy se letos přemnožily, útočí na zahrádkách i v kempech. Odborníci prozradili, jak se bránit

Vosy

Nebezpečné vosy

Letošní léto je ve znamení přemnožených vos. Ty dělají starosti hlavně provozovatelům letních zahrádek, táborů, kempů a především rodičům malých dětí. Nejčastěji přitom dostaneme žihadlo, když vosa brání své hnízdo nebo když ji omylem přišlápneme nebo přimáčkneme.

Důvodem takzvaného vosího roku je podle odborníků mírnější zima a deštivý začátek letní sezóny. „Je to poměrně přirozený jev, který se opakuje v několikaletých intervalech. Jednou za čas jsou populace vyšší, pak zase přirozeně klesnou,“ vysvětlil entomolog Michal Perlík pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Komáří apokalypsa, popisují lidé situaci na jihu Čech. Třeboňsko odmítá plošné postřiky

Vosy přidělávají vrásky na čele majitelům zahrádek a venkovního občerstvení. „Máme je jak tady na koktejlovém baru, tak i u zmrzlin a v kavárně. Lítají tu, je jich spousta. Minimálně dvakrát třikrát za týden někdo dostane žihadlo,“ zmínil Václav Voska, provozovatel sportovního areálu v Hluboké nad Vltavou.

V areálu na každém místě, kde se prodává občerstvení, instalovali dva lapače vos, které obsluha každé tři dny mění. To už však nestačí, jejich počet budou muset zvýšit.

Hasiči zasahují stále častěji

Jihočeští hasiči zasahovali v průběhu června a července u více než šesti set událostí, při kterých odstraňovali nebezpečný hmyz. „Jedná se o markantní nárůst oproti loňskému roku, kdy zásahů za stejné období bylo něco málo přes stovku,“ sdělila jejich mluvčí Vendula Matějů pro CNN Prima NEWS.

Vosy jsou prý nejagresivnější právě ve chvíli, kdy chrání své hnízdo. Pokud o něm nevíme a jsme v jeho blízkosti, odborníci radí zachovat hlavně chladnou hlavu. „Je dobré nemávat rychle rukama, nedělat prudké pohyby. Ideálně na sobě nemít příliš mnoho silných parfémů. To jsou věci, které mohou vosy vydráždit,“ vyjmenoval Perlík.

Většinou ale dostaneme sebeobranné žihadlo ve chvíli, kdy si zrovna nevšimneme vosy na jídle nebo pití. Univerzální rada sice neexistuje, nejjednodušší ale prý je tento hmyz ignorovat a počkat, než sám odlétne.

Pokud vás vosa bodne, lékaři radí ránu zchladit a případně namazat zklidňující mastí. V případě většího otoku doporučují volně dostupné léky z lékárny, případně vyhledat lékařskou pomoc.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Koupaní v kašně se nevyplácí, hrozí pokuty i nemoci. Pozor na specifické předpisy pro řeky

Tagy: