Vražda 28leté ženy v Plzni: Policie obvinila podezřelého, má se jednat o lékaře

Chlapec pobodal svého spolužáka. (Ilustrační snímek)

Primář z Plzeňska brutálně zavraždil lékařku

Plzeňští policisté obvinili čtyřicetiletého muže z vraždy a pokusu o vraždu a ze znásilnění. Je podezřelý, že v přesně nezjištěnou dobu od pátku do neděle zavraždil v Plzni osmadvacetiletou ženu a následně v bytě v Třemošné na severním Plzeňsku napadl sedmatřicetiletou ženu. Muže, který se poté pokusil spáchat sebevraždu, zadržela zásahová jednotka v neděli, informovala v úterý policejní mluvčí Dagmar Brožová. Vyšetřovatel předá státnímu zástupci podnět k návrhu na vzetí obviněného do vazby. Muži hrozí 15 až 20 let vězení, nebo i výjimečný trest. Podle neoficiálních informací, které policie nepotvrdila, je obviněným mužem lékař z Domažlické nemocnice.

Oznámení o násilném trestném činu přijali policisté v neděli večer a postupně zjistili, že se jedná o vraždu a pokus o vraždu. „Těch se měl dopustit čtyřicetiletý muž, který v přesně nezjištěnou dobu, nejméně od pátku 18. října do neděle 20. října, vstoupil do bytu v Plzni, který užívala poškozená osmadvacetiletá žena, s úmyslem ji usmrtit. Zranění, která jí způsobil, pak přivodila její smrt,“ popsala mluvčí. Muž potom odjel do nedaleké Třemošné, kde měl v bytě domluvenou schůzku se sedmatřicetiletou ženou a měl napadnout i ji.

ČTĚTE TAKÉ: Slyšeli jsme rány a volání o pomoc. Svědci popsali zásah v Plzni, kde údajně vraždil primář

Policie neupřesnila, kde muže zadržela. Oznámila jen, že se pokusil spáchat sebevraždu a že do bytu vnikla zásahová jednotka. Mária Svobodová ze záchranné služby v pondělí k případu uvedla, že záchranáři na místě zasahovali a že u muže bylo nutné zajištění vitálních funkcí a následný transport do nemocnice. U ženy lékař konstatoval smrtelné zranění.

„Vzhledem k závažnosti těchto skutků na místo ihned vyjel výjezd krajských kriminalistů, kteří zjišťovali veškeré informace. Bylo provedeno ohledání místa činu, zajišťovaly se věci důležité pro trestní řízení a probíhaly a dosud probíhají výslechy, stejně tak celá řada dalších procesních úkonů,“ popsala postup policie Brožová.

V médiích se objevila řada spekulací i podrobnější informace z průběhu vyšetřování ohledně podezřelého i obětí. V souvislosti s tím policie upozornila na zákon o obětech trestných činů a vyzvala k respektování důstojnosti obětí a k šetrnému přístupu k nim. „V současné době se zabýváme také tím, jakými detailními informacemi média disponují a možným únikem informací. Soustředit se budeme i na to, zda informace ve článcích v mediálním prostoru nezpůsobily či nezpůsobí sekundární viktimizaci obětí,“ dodala Brožová.

Domažlická nemocnice, kde podle neoficiálních informací obviněný muž pracoval, událost ani podezřelého muže blíže nekomentuje. „S ohledem na probíhající policejní vyšetřování, a rovněž s ohledem na prošetřování informací zveřejněných v souvislosti s případem v médiích a s potenciálním způsobením sekundární viktimizace, nemůžeme k případu zatím poskytovat žádné informace. Z naší strany se jedná o obrovskou lidskou tragédii,“ uvedl mluvčí nemocnice Jiří Kokoška.

Podle neoficiálních informací ČTK obviněný muž pracoval dříve i v plzeňské fakultní nemocnici a v jedné další nemocnici v kraji. „Co se týká jeho profese, byl považován za odborníka ve svém oboru,“ řekl ČTK člověk, který s ním byl před lety v pracovním kontaktu.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Ústecký případ novorozence v popelnici. Mladou matku dohnalo k činu okolí, nastínil psycholog

Tagy:
policie vražda Plzeňský kraj trestná činnost trestná činnost, právo a spravedlnost vymáhání práva vyšetřování trestné činnosti