Ústecký případ novorozence v popelnici: Mladou matku dohnalo k činu okolí, nastínil psycholog

Malý Jáchym byl nalezen v kontejneru.

Nové informace v případu nalezeného dítěte v kontejneru

Novorozence odložila do kontejneru v Ústí nad Labem teprve 19letá dívka. „Přikláním se k tomu, že byla nevyzrálá. Myslím si, že neměla podporu okolí a ten tlak ji dovedl k tomu, že se dítěte zbavila,“ uvedl pro CNN Prima NEWS k případu psycholog Slavomil Fischer. Miminko, které dostalo jméno Jáchym, přežilo a matce nyní za pokus o vraždu hrozí až výjimečný trest.

Nemocnice ve středu zveřejnila fotografii malého Jáchyma, který ještě v neděli nad ránem ležel v kontejneru na směsný odpad. Chlapeček dostává antibiotika a zahřívá ho inkubátor. „Naštěstí je malý Jáchym nyní v bezpečí na ústecké dětské klinice, kde se má čile k světu, je zdravý a daří se mu,“ uvedla k případu Krajská zdravotní na Facebooku.

ČTĚTE TAKÉ: Partnerská hádka skončila krvavou spouští. Muž nejdříve ubodal partnerku, poté si sáhl na život

Do špinavého kontejneru ho podle kriminalistů odhodila jeho vlastní matka – 19letá dívka z Ústí nad Labem. Ještě před tím ho zabalila do zimní bundy. Plačící miminko pak objevil náhodný svědek a žena skončila v rukou policistů.

Matka se podle oslovených expertů pravděpodobně nedokázala smířit se skutečností, že porodila dítě. Vliv na její jednání mohla mít i špatná výchova v rodině nebo nevhodné sociální zázemí. „Porod je velký stres a okolí to hodnotí. Třeba byla odsouzena blízkým okolím, a to ji vedlo k takhle strašnému činu, který je úplně mimo normu,“ vysvětloval pro CNN Prima NEWS jednu z možností psycholog Slavomil Fischer. „Přikláním se k tomu, že byla nevyzrálá. Myslím si, že neměla podporu okolí a ten tlak ji dovedl k tomu, že se dítěte zbavila,“ dodal.

👼Dobrých zpráv není nikdy dost👼 Určitě i kolem vás prolétla zpráva o miminku, které se v Ústí našlo v popelnici....

Posted by Krajská zdravotní on Wednesday, October 16, 2024

„Policejní vyšetřovatel obvinil matku nalezeného novorozence ze zvlášť závažného zločinu vraždy ve stadiu pokusu. Žena se ke svému činu jako podezřelá doznala,“ informoval mluvčí krajské policie Kamil Marek. Samotný motiv toho, proč se dívka bezbranného syna zbavila, zůstává záhadou. Stejně jako to, proč nevyužila babybox v ústecké nemocnici.

Státní zastupitelství a policie nezjistily žádné důvody pro to, aby žena musela být umístěna do vazební věznice. Stíhaná bude na svobodě. V případě prokázání viny před soudem jí hrozí až 20 let ve vězení nebo i výjimečný trest.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Středoškolák ubodal v Brně muže 60 ranami. Takovou brutalitu jsem ještě neviděl, říká policista

Tagy: