Ruské jednotky 20 kilometrů od ukrajinských hranic? Fotky měly odhalit rakety i letouny

Soukromá americká společnost o víkendu zveřejnila satelitní snímky, které údajně zachycují vojenskou techniku v Bělorusku poblíž ukrajinských hranic. Informovala o tom agentura Reuters s upozorněním, že snímky nemohly být nezávisle ověřeny.

Rusko podle Severoatlantické aliance v posledních dnech vyslalo do Běloruska zhruba 30 000 vojáků. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg upozornil, že je to nejvíc od konce studené války. Ruští vojáci se podle Moskvy a Minsku mají účastnit společného cvičení ruské a běloruské armády, které začne ve čtvrtek a potrvá do 20. února. Rusko kromě toho soustředilo na svém území u ukrajinských hranic zhruba 100 000 vojáků, čímž vyvolalo obavy Západu, že se chystá k vojenské akci na Ukrajině.

Rakety, raketomety i útočná letadla

Podle společnosti Maxar Technologies jsou vojenské jednotky, rakety, raketomety a útočná letadla rozmístěny na třech místech v Bělorusku ve vzdálenosti do 50 kilometrů od ukrajinských hranic, a sice poblíž měst Luniněc, Jelsk a Rečyca. Na snímcích pořízených v pátek jsou podle společnosti letouny Su-25, systém protivzdušné obrany S-400 a rakety Iskander.

Ruské ministerstvo obrany snímky nekomentovalo. V sobotu ale uvedlo, že na místo společných cvičení vyslalo systém protivzdušné obrany S-400 a letouny Su-25. Vyjádření se Reuters nepodařilo získat ani od běloruských armádních činitelů.

Tagy: