Separatisté z Doněcka obvinili Česko. Podílelo se na chystaném teroristickém útoku, tvrdí

Příslušníci zbrojených sil Doněcké lidové republiky si často stěžují na nedostatečné podmínky

Válka na Ukrajině (23. 8.)

Proruští separatisté z mezinárodně neuznávané Doněcké lidové republiky (DNR) tvrdí, že odvrátili teroristický útok, který měl podle nich v době konání připravovaného referenda o připojení DNR k Rusku spáchat Ukrajinec vycvičený v České republice. Uvedla to v úterý ruská státní agentura TASS.

„Veškeré dostupné informace o teroristickém činu připravovaném Ukrajinou na území DNR a o podílu České republiky na něm jsme předali ruskému ministerstvu zahraničí, aby tyto materiály rozšířilo v zahraničních zemích, v mezinárodních organizacích a přes další komunikační kanály ke světové veřejnosti,“ prohlásil na tiskové konferenci první náměstek ministra zahraničí DNR Sergej Peresada.

Ještě dříve ministerstvo státní bezpečnosti DNR podle TASS uvedlo, že se na něj obrátil ukrajinský občan Jevhen Karpenko, který uvedl, že jej během práce v Česku zverbovaly ukrajinské tajné služby. Poté absolvoval v Česku výcvik vedený českými a ukrajinskými instruktory. Výcvik byl zaměřen na střelbu a zacházení s trhavinami. Poté jej poslali na východ Ukrajiny s úkolem uskutečnit teroristický útok během referenda o připojení DNR k Rusku.

Karpenko se tiskové konference s mluvčím ministerstva státní bezpečnosti podle TASS zúčastnil a tvrdil, že za útok měl slíbených 2000 eur (asi 49 tisíc korun). Ukrajinské služby se podle mluvčího ministerstva státní bezpečnosti Michaila Popova chystaly, že po atentátu jeho strůjce zlikvidují.

Média předpokládají, že se referendum o připojení okupovaných ukrajinských území k Rusku uskuteční příští měsíc, souběžně s volbami v ruských regionech, které jsou naplánované na 11. září. Oficiálně ale termín referend nebyl vyhlášen.

Tagy: