Bendig exkluzivně o aféře s moukou: Policie pochybila. Upozornil i na detail před „útokem“

Jan Bendig si dle policie útok moukou na slavících dopředu domluvil se známým.

Bendig promluvil o moučné kauze

Spekulace kolem incidentu zpěváka Jana Bendiga s moukou neberou konce. Pro pořad ShowTime na CNN Prima NEWS poskytl exkluzivní vyjádření, ve kterém přiblížil detaily celého útoku. Stále trvá na své verzi.

Od incidentu s moukou uběhlo již 15 týdnů a pravda je stále nejasná. Policie uvedla, že se Bendig s mužem, který na něj mouku vysypal, znal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Soukalová se v tichosti zasnoubila. Už nemám tajemství, řekla na premiéře jejího dokumentu

„Detektivové z oddělení extremismu a terorismu případ řádně prověřili a zjistili dostatek skutečností na to, aby byl celý případ odložen, a to z toho důvodu, že skutek se nestal, jelikož všichni účastníci na tom byli předem domluveni. Dva ze zúčastněných se dopustili přestupku křivého vysvětlení, a tak byl případ předán příslušnému správnímu orgánu, kde jim hrozí pokuta až 50 tisíc korun,“ řekl tiskový mluvčí pražské policie Richard Hrdina.

Bendig to opakovaně odmítl. Pro pořad ShowTime popsal detaily celého incidentu. Na videozáznamu to totiž vypadá, jako by zpěvák muži dával znamení, aby „zahájil útok“.

„Když jsem viděl video, měl jsem stejný pocit a zhrozil jsem se, že to tak vypadá. Ale poprosil bych všechny, co se na to video podívali, aby se podívali ještě jednou a se zvukem. Je krásně vidět, jak přicházím s Lukášem (Rejmonem, přítel a manažer, pozn. red.) na červený koberec. Já jsem v popředí a Lukáš za mnou mi dává prostor, abych se fotil. Pózuji a v ten moment v pozadí uslyšíme fotografa, který říká: ‚Kluci a teď spolu‘. A já mám Lukáše za sebou, otáčím se za ním doprava, doleva, pózujeme a bum – přichází útok. Myslíte si, že bych opravdu před tisíci fotografy a kamerami dával někomu takhle okatě znamení, aby mě posypal moukou? To bych mu rovnou mohl zamávat. To nedává smysl,“ popsal Bendig.

Na tom, že se s mužem, který na něj zaútočil, neznal, trvá i nadále. „Nikdy jsem s ním nebyl v kontaktu. Pouze když se mi po tom incidentu omlouval. A jestli jsem se s ním někdy potkal v minulosti? Tak to nemůžu potvrdit. Moje práce je taková, že je hrozně těžké jít ven. Když jdu kamkoliv, chodí za mnou lidé a chtějí fotku. A já je neodmítám,“ dodal zpěvák.

Na otázku, zda podle něj policie pochybila, Bendig uvedl: „Když já říkám, že ne (že se událost neudála tak, jak tvrdí policie, pozn. red.), tak podle mě ano.“. Útočník mohl podle zpěváka změnit výpověď, jelikož se lekl případného hrozícího trestu. „Ten kluk, co mě posypal moukou, šel na policii a změnil svoji výpověď. V té první výpovědi potvrzuje, co říká v omluvném videu. Já jsem se pak od mých známých dozvěděl, že by prý měl být údajně v problémech s policií a měl prý být v podmínce. V tomhle případě by mu hrozilo, že se to překvalifikuje na rasistický útok. On prý měl říct slovo ‚cigán‘ při tom útoku. Takže se podle mě musel leknout a pak šel na policii,“ popsal Bendig. Dodal, že útočník vypovídal dvakrát, zatímco on sám jen jednou. „Kdybych měl možnost vypovídat hned po té jeho další výpovědi, tak bych se bránil,“ sdělil zpěvák.

Policejní orgán se podle něj vyjádřil dobře, ale některá média si jeho výklad vyložila špatně. „Policie uzavřela případ s tím, že se nic nestalo a že jsme se údajně na všem měli domluvit. Nedala žádný rozsudek, o tom rozhoduje až přestupková komise. Chtěl bych upozornit, že neplatím žádnou padesátitisícovou pokutu, o tom taky rozhoduje přestupková komise. Samozřejmě se budu bránit, mám svoje právníky. Věřím, že to všechno dopadne dobře,“ řekl Bendig.

Dodal, že to, co se kolem něj nyní děje, je šílené. „Člověk vlastně na něčem maká deset let a má z toho radost, dává to smysl. Pak si vlastně říkáte, jo, lidi vás můžou mít za tu práci rádi, ale během lusknutí prstů vás můžou i nenávidět,“ sdělil Bendig.

I kvůli incidentu se rozhodl odsunout svůj koncert. Ten se měl v O2 universu konat 16. března, nově to však má být až 30. listopadu.

„Důvody jsou jednoduché, Honza je otrávený a psychicky zničený z toho, co se kolem této kauzy zbytečně děje, a vzalo mu to energii do příprav toho koncertu. Hlavu má teď úplně někde jinde. A tenhle koncert je takový dárek za tu práci, kterou dělá, není to jen obyčejný klasický koncert, prostě si to chce užít, nechce to jenom odzpívat, odskákat a jet domů. Bohužel teď není v takovém psychickém rozpoložení, aby si to užil a soustředil se na náročná choreografická čísla, ta show má trvat přes dvě a půl hodiny. Takže teď je to pro něj náročné,“ uvedl pro redakci pořadu ShowTime Bendigův manažer a přítel Lukáš Rajmon.

Tagy: