
Jak zvládnout bytovou krizi? Odborníci a politici se sejdou na Summitu dostupného bydlení
Ceny másla šly od Vánoc rapidně dolů. V akci ho nakupující nyní seženou i za 40 korun. Konec éry drahého másla to však znamenat nutně nemusí. Blíží se totiž Velikonoce, které by mohly s cenami tohoto produktu zamávat. Někteří ekonomové dokonce varují, že této situace mohou obchodní řetězce využít.
Oblíbený potravinový řetězec Kaufland čelí skandálu. V jedné z jeho prodejen totiž inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) učinili znepokojivý objev – v baleních několika různých druhů prodávané mouky se vyskytovali živí škůdci, kteří navíc lezli i po regálech.
Dříve bývaly častým jídlem lidí, kteří mají hluboko do kapsy, a dnes tomu není jinak. Bramboráky zná snad úplně každý. Věděli jste ale, že na Ostravsku se jim říká stryky a že se dají připravit i na sladko?
Polský řetězec Aldi prodával mouku, která obsahovala bakterii Escherichia coli. Ta může způsobit vážné zdravotní problémy. Pokud jste závadné balení zakoupili, měli byste jej vrátit v prodejně. Nepotřebujete ani účtenku a na pokladně vám vrátí peníze. Upozornil na to web Kupi.cz.
Cmunda, kramflek, křápanec nebo třeba sejkory. Co mají společného? Všechno to jsou staré dobré bramboráky. Česnekem provoněná smažená placka je jedním z pokladů rodinných kuchařek a liší se region od regionu, a to nejen v názvu. Redakce CNN Prima NEWS se podívala, jak se připravuje v Plzni, kde bramborákům říkají vošouch.
Mouku z moučných červů by již brzy mohly obsahovat potraviny jako chleba, housky nebo těstoviny. Její použití v potravinářství schválila 20. ledna Evropská komise. O nařízení, které využívání prášku z larev potemníka moučného povoluje, informuje web EuNews.
Na facebookovém profilu Pražského hradu se objevilo video s receptem na vánočku. Šéfkuchař Jakub Nesládek, který pro prezidenta Petra Pavla připravuje jídla již deset let, prozradil svou tajnou ingredienci. Díky ní je prý oblíbená vánoční pochoutka vláčnější.
Vánoce jsou časem tradic a pečení, které provoní celý dům. Inspirujte se recepty na klasické vánoční laskominy, jejichž kořeny sahají do dávné historie a dnes jsou nezbytnou součástí svátečního období.
Svátek svatého Martina, který každoročně připadá na 11. listopadu, je tradiční oslavou konce zemědělského roku a začátku zimního období. Tento den bývá spojen s příchodem prvního sněhu – dle pranostiky má „přijet Martin na bílém koni“. Ale možná ještě známější je tato slavnost pro své bohaté hody, při kterých na stole nesmí chybět dobře připravená svatomartinská husa, chutné rohlíčky s ořechovou náplní nebo staročeské přílohy, které doplňují celou hostinu.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce v pátek uzavřela část prodejny Kaufland v pražské ulici Pod Paťankou. Regál s moukou byl plný červů, uvedla inspekce ve svém prohlášení.
Blíží se pálení čarodějnic a s tím i oblíbené opékání špekáčků. V těch se ale často nachází například i mouka, voda nebo kuřecí separát z kostí. Špatné složení pochoutky se často pozná až při samotném opékání. Jak tedy vybrat kvalitní špekáček?
Ceny potravin téměř po dvou letech znatelně klesají. Pro Čechy se jedná o pozitivní impuls před velikonočními svátky. Mezi největší skokany patří vejce, která zlevnila meziročně o téměř čtvrtinu. Na pultech regálů ale můžeme najít i nižší cenovky u mléka, másla, mouky nebo cukru. Analytici se domnívají, že zlevňování může ještě pokračovat.