Prudké bouře ukončily slovenskou Pohodu. Vichr strhl stan s pódiem, na místě byli zranění

Silný vítr a bouřka zapříčinily pád konstrukce stanu s pódiem.

Bouře na festivalu Pohoda

Hudební festival Pohoda, který se koná ve slovenském Trenčíně, byl ukončen, píše deník SME. Silný vítr a bouřka zapříčinily pád konstrukce stanu s pódiem. Krátce před jedenáctou hodinou večer slovenští záchranáři na sociálních sítích uvedli, že ošetřili deset lehce zraněných osob. Na místě po půlnoci stále zasahovaly záchranné složky. Pořadatelé festival ukončili z bezpečnostních důvodů.

Všechny zraněné záchranáři převezli do nemocnic v Trenčíně a Považské Bystrici. „Šlo převážně o úrazy hlavy a horních končetin,“ napsali na Facebooku.

ČTĚTE TAKÉ: Panika na festivalu v Jihlavě: Začala se propadat střecha, při útěku se zranilo sedmnáct lidí

Organizátoři festivalu se rozhodli akci ukončit. Uvedli, že kontrolu všech konstrukcí nezvládnou provést dříve než za 24 hodin. „Bezpečnost našich hostů je prioritou, proto věříme, že naše rozhodnutí, které jsme učinili s velkou lítostí, všichni pochopí,“ napsali na Facebooku. Lidé mohou ve stanovém městečku zůstat až do sobotního poledne. Prostřední část areálu zůstane uzavřená. Do čtyř hodin odpoledne bude fungovat festivalové parkoviště a parking pro karavany.

Krátce po půlnoci trenčínská policie oznámila, že pád stanu na festivalu vyšetřuje a zahájila trestní stíhání ve věci všeobecného ohrožení. Při hledání raněných využila i služebního psa a dron s termokamerou, píše Denník N.

Vítr měl podle listu shodit dokonce více stanů a pódií. Podle informací deníku SME spadl stan Slovenské spořitelny (SLSP). Poškozený byl i stan Aktualit, kde se konaly diskuse, píše Denník N. Uvolnila se na něm vrchní plachta. Vítr měl porazit i zátarasy.

Celý objekt se ponořil do tmy, protože při bouřce vypadl proud. Okolo 22:30 osvětlení po delším výpadku opět začalo fungovat, píše deník SME.

„Byli jsme ve stanu SLSP, skrývali jsme se před ohlášenou bouřkou. Organizátoři nám řekli, abychom se drželi dál od kovových konstrukcí. Přesunuli jsme se na kraj, kdyby náhodou stan padal, protože už se kvůli větru kývaly tyče. Potom začaly padat sloupy a sesunula se na nás těžká plachta,“ vylíčil návštěvník festivalu Samuel Bohm pro deník SME.

České úřady zatím nemají informaci, že by mezi zraněnými byli i čeští občané. „Na náš zastupitelský úřad v Bratislavě se v souvislosti s událostmi na festivalu Pohoda neobrátil žádný český občan. Ani slovenská policie, se kterou jsme v kontaktu, podle našich informací nezaznamenala, že by se na ni v této věci obrátili čeští občané,“ sdělil ČTK mluvčí ministerstva zahraničních věcí Daniel Drake.

Pro celý Trenčínský kraj, kde se festival koná, platí výstrahy před bouřkami druhého stupně. Organizátoři festivalu měli po osmé hodině návštěvníky vyzvat, aby se schovali v autech a ve stanech, dodává Denník N.

Pořadatelé umožnili desítkám rodin i s malými dětmi ukrýt se před bouří v blízké letecké věži, zmiňuje Denník N. Rodinné stanové městečko bylo totiž silně poničené. Mnoho stanů je promočených, kovové zábrany ohraničující tuto část festivalu popadaly.

Pro účastníky festivalu, kteří v noci nemají kam složit hlavu, zpřístupnilo město Trenčín sportovní halu. Radnice zároveň na sociálních sítích poprosila místní, aby neblokovali dopravu. Na výjezdových cestách z trenčínského letiště, místa konání festivalu, se totiž tvořily kolony, informují Aktuality.sk.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zranění 17 lidí na festivalu v Jihlavě šetří policie jako obecné ohrožení. Organizátoři se brání

Tagy:
zranění bouřka Slovensko festival stan katastrofa silný vítr Jihlava Pohoda umění a zábava umění, kultura, zábava a média katastrofy, nehody a mimořádné události