Bouřky v Česku: Na Želetavce hrozí záplavy, padající stromy zranily lidi. Sledujte radar

Hasiči odčerpávají vodu po intenzivních deštích na Jihlavsku.

Bouřky na jihu Čech

Českem v pátek odpoledne a večer znovu prošly velmi silné bouřky s přívalovými srážkami, nebezpečným větrem a kroupami. Hasičům výrazně přibylo výjezdů, zpočátku hlavně na Vysočině, jihu Moravy či ve středních Čechách. V Krahulčí na Jihlavsku kvůli přívalovému dešti přetekl rybník, voda tam zaplavila sklepy, garáže a některé rodinné domy. Spadlé stromy také zranily dva lidi na jižní Moravě. Na několika místech vyvrácené stromy zastavily vlaky, laguny vody zase omezovaly provoz na silnicích. Výstraha na bouřky s nebezpečnými jevy platí v některých regionech až do noci. Vydatný déšť může rozvodnit hladiny zejména menších toků, večer už vystoupala Želetavka v Jemnici na Třebíčsku na nejvyšší, třetí povodňový stupeň.

Intenzivní bouřky nebo supercely zasáhly nejdříve jižní Čechy, hlavně Strakonicko a Písecko. „Na Strakonicku napršelo během krátké doby asi 20 milimetrů vody. Zřejmě někde i padaly menší kroupy,“ řekla Markéta Augustinová z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. V sobotu ráno může Nežárka na některých místech vystoupat na první povodňový stupeň.

ČTĚTE DÁLE: Tragédie v Tatrách, kde zemřela Češka: Dvacetiletá voda, stezka nebyla udržovaná, říká svědek

Později se bouřky přesunuly do středních, východních a severních Čech, na Vysočinu, na Moravu a do Slezska. Napříč republikou vznikaly problémy na železnici. Kvůli spadlým stromům nebo podemleté trati neprojely večer vlaky například ve dvou úsecích trati z Brna do Hrušovan nad Jevišovkou, problémy byly mezi Tišnovem a Nedvědicemi, Kladnem a Kamennými Žehrovicemi nebo u Litoměřic na trati Lovosice-Česká Lípa. Hasiči a pracovníci Správy železnic postupně závady odstraňovali, mezitím se ale další objevovaly jinde.

V Krahulčí na Jihlavsku kvůli přívalovému dešti přetekl rybník, voda tam zaplavila sklepy, garáže a rodinné domy. Hasiči ze zatopeného domu evakuovali tři lidi. Některé ulice voda zatopila také v Telči na Jihlavsku. Několik centimetrů vody nateklo i do sklepa telčského zámku. Meteorologové na Vysočině zaznamenali nejvíce srážek okolo 17:00. Na stanici Kostelní Myslová, která leží asi čtyři kilometry od Telče, za hodinu napršelo na čtvereční metr přes 23 litrů. V Jemnici na Třebíčsku, kde spadlo přes 28 litrů srážek, museli hasiči na několika místech odčerpávat vodu.

Želetavka v Jemnici se dostala na nejvyšší povodňový stupeň po 20:00. Meteorologové ale upozornili, že v oblasti už nepršelo a řeka měla v nejbližší době kulminovat. Ve městě je řada domů se zatopenými sklepy. Pod vodou také skončila technologie koupacího biotopu, poničené je hřiště. Koupaliště zůstane nějakou dobu uzavřené. Chránit se před velkou vodou třeba pytli s pískem ale nebylo podle starosty Jemnice Pavla Nevrkly (ODS) potřeba.

Pražští hasiči na síti X napsali, že na dálnici D1 ve směru z hlavního města zasahovali u laguny na vozovce. Doprava v místě byla podle nich silně omezena. Kvůli zaplavené části kruhového objezdu v Plotištích u Hradce Králové byl zavřený také výjezd z dálnice D11 ve směru od Jaroměře. Středočeští hasiči po dnešních bouřkách většinou čerpali vodu nebo odstraňovali popadané stromy. Mezi 16:00 a 19:00 zasahovali zhruba u 70 případů souvisejících s bouřkami, nejvíce na Nymbursku a v okrese Praha-západ.

Podívejte se, jak momentálně bouřky postupují a kde se mohou objevit:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Pásmo silných bouřek, které večer přešlo přes jižní Moravu, způsobilo komplikace hlavně v dopravě. Jihomoravští hasiči večer měli na 150 výjezdů, z toho 114 se týkalo spadlých stromů. Nejvíce zásahů měli zatím na Brněnsku. Dva lidé kvůli bouřce utrpěli zranění – jeden byl na Brněnsku motorkář, druhý člověk stanoval v kempu na Znojemsku, oba skončili v nemocnici.

Výstraha na bouřky s nebezpečnými jevy platí pro celou republiku. Intenzivní déšť může rozvodnit hladiny zejména menších toků na první, výjimečně až druhý stupeň povodňové aktivity, povodňová bdělost platí pro část Jihočeského a Královéhradeckého kraje. Meteorologové upozorňují i na riziko lokálních záplav.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nepodceňujme slunce v Česku, tvrdí Arenberger. Popsal výhody opalovacího krému ve spreji

Tagy: