Zemřel Jiří Hromada. Herec a dabér se proslavil také jako obhájce práv LGBT komunity

Herec Jiří Hromada byl mezi kolegy velmi oblíbený.

Zemřel Jiří Hromada

Významný český dabér, herec a aktivista Jiří Hromada zemřel v pondělí v Nemocnici Na Františku ve věku 66 let. Smutnou zprávu zveřejnil v úterý na Facebooku herec Radek Fejt.

„Pro tolik lidí si toho tolik udělal! Nezapomeneme,“ uvedl Fejt v příspěvku na Facebooku. Podle deníku Blesk Hromada v posledních letech trpěl demencí v pokročilém stadiu a byl hospitalizován v LDN v Nemocnici Na Františku v Praze.

ČTĚTE DÁLE: Internetový svět zůstal v šoku. Ve věku 25 let zemřela hvězda TikToku, manžel poslal dojemný vzkaz

Hromada se prosadil jako vynikající dabér. Svůj hlas propůjčil například legendárním hollywoodským hercům jako Morgan Freeman, Marlon Brando nebo Kirk Douglas, připomněl web TN.cz. Objevil se také ve filmech Copak je to za vojáka?Kluci z hor či Nepolepšitelný starý muž.

Hromada se narodil 14. června 1958 v Chomutově. Ještě před studiem pražské DAMU působil v amatérských divadlech, během studentských představení vystupoval v divadle DISK. Po studiu získal stálé angažmá v pražském Divadle E. F. Buriana, kde účinkoval deset sezon v letech 1981 až 1991. Tehdy dostal Cenu Českého literárního fondu. Působil i ve vedení divadla.

Dlouhé roky se rovněž angažoval v boji za práva homosexuálů. Stal se šéfredaktorem kulturně společenského časopisu pro gay a lesbickou komunitu SOHO revue, pracoval jako šéfredaktor měsíčníku Parlament, ředitel nakladatelského domu Orbis a šéfredaktor měsíčníku Gayčko.

V roce 2019 získal Cenu Prague Pride za celoživotní přínos pro LGBT komunitu. Na počátku století působil také jako poradce ministrů pro lidská práva Džamily Stehlíkové a Michaela Kocába. V letech 2011 až 2017 vedl Hereckou asociaci.

Jiří Hromada byl i politicky aktivní. Několikrát kandidoval za Stranu zelených. V říjnu 2018 se dostal do zastupitelstva Prahy 1 a byl jmenován do kulturní komise. V roce 2019 zastával na Praze 4 post poradce pro oblast kultury a divadel.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:  Tady jsem šťastný a tady i umřu, popsal oslavenec Skamene. Nahlédněte do jeho malebné chalupy

Tagy:
společnost herec LGBT celebrity hodnoty komunita právo Jiří Hromada smrt a umírání společenská rubrika