U domu Karla Heřmánka v Jevanech se kupí květiny. Obec slavné tváře přitahuje

V Jevanech vzpomínají na Karla Heřmánka.

Jevany jako obec slavných

Karel Heřmánek byl nerozlučně spjatý se středočeskou obcí Jevany, kde se to slavnými jmény jen hemží. Herci a zpěváci, podnikatelé nebo sportovci si tu staví domy už více než sto let. Jakou stopu tam zanechal právě Heřmánek?

Klidná odlehlá ulice ztracená ve všudypřítomné jevanské zeleni. Tak by šla popsat adresa, na níž bydlel Karel Heřmánek. Hned vedle u garážových vrat začali lidé v odpoledních hodinách pokládat květiny. A první z nich byl někdejší eurokomisař Pavel Telička. Tedy obyvatel Jevan, který se jako drtivá většina zdejších lidí nechtěl ke smutné události jakkoli vyjádřit.

ČTĚTE TAKÉ: „Miluju tě a jsem pyšnej.“ Syn zemřelého Karla Heřmánka poslal před časem tátovi krásný vzkaz

Podle slov místních se Karel Heřmánek dění v obci rozhodně nestranil a jedním z míst, které měl rád, byla třeba kavárna v samotném středu vesnice nebo místní hospoda. „Chodíval sem se synem před rokem, říkala kolegyně. Pak chodit přestali,“ řekly CNN Prima NEWS zaměstnankyně hospody.

Známé tváře ale v Jevanech nejsou žádnou výjimkou. Slavných osobností tady bydlela nebo bydlí celá plejáda. Například v Pražské ulici je dům skladatele Karla Svobody, který tu v roce 2007 spáchal sebevraždu. Hned vedle bydlel další hudebník Ladislav Štaidl, ve své době s Ivetou Bartošovou. A můžeme pokračovat dál: Daniel Hůlka, Lou Fanánek Hagen, Karel Gott, Kateřina Brožová, Miro Žbirka nebo Lucie Bílá. Slavní, kteří v Jevanech bydleli, bydlí nebo sem alespoň pravidelně jezdili.

Jevany začaly vábit slavné na konci 19. století. Vůbec první skutečně významnou osobností, která si zde koupila dům, byl architekt Josef Fanta, autor staré budovy pražského Hlavního nádraží. Osobnosti z hereckého, politického i sportovního prostředí sem lákala krásná příroda, soustava rybníků a také unikátní pozemky přímo v lese. V takzvané lesní čtvrti, v níž bydlel i Heřmánek, najdete vily 100 let staré i supermoderní. Zkrátka stále platí, že Jevany jsou velmi dobrou adresou: I když s jistou tragickou stopou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nejslavnější filmy Karla Heřmánka. Během natáčení Fešáka Huberta ho zbili. Útočník zmizel

Tagy: