CNN: Peklo pro civilisty. Každá druhá raketa vyslaná Izraelci na Gazu byla hloupá

Severní část města Gaza

Téměř polovina střel vzduch-země, které izraelská armáda od 7. října použila v Pásmu Gazy, byly neřízené střely, uvedla ve středu CNN na svém webu s odkazem na vlastní zdroje z amerických zpravodajských služeb. Neřízené střely, zvané někdy také „hloupé bomby“, jsou méně přesné a představují větší riziko pro civilisty, zejména v tak hustě osídlené oblasti, jakou je Pásmo Gazy. Pokud Izrael používá v takové míře neřízené střely, je to v rozporu s jeho opakovaným tvrzením, že se snaží minimalizovat civilní obětí, uvedli podle CNN vojenští experti.

Z celkových asi 29 tisíc střel, které izraelská armáda na Pásmo Gazy od 7. října ze vzduchu shodila, bylo podle odhadu amerických zpravodajských služeb asi 40 až 45 procent neřízené střely. CNN požádala o reakci izraelskou armádu, jejíž mluvčí Nir Dinar odpověděl, že „k typu munice se armáda nevyjadřuje“.

K TÉMATU: OSN vyzvala k humanitárnímu příměří v Gaze. Česko hlasovalo proti rezoluci

„Jsem velmi překvapen a znepokojen,“ řekl CNN Brian Castner, bývalý americký důstojník z týmu likvidace výbušnin, který je nyní poradcem organizace Amnesty International (AI) pro zbraně a vojenské operace. „V případě scházející přesnosti mohou způsobovat velké civilní ztráty,“ dodal důstojník. AI už dříve uvedla, že útoky neřízenými střelami v hustě obydlených oblastech jsou v rozporu s mezinárodním humanitárním právem.

Izraelská operace v Pásmu Gazy je odvetou za útok palestinského hnutí Hamás na Izrael, při němž 7. října palestinští ozbrojenci zabili na 1 200 lidí a asi 240 dalších unesli do Gazy. Zhruba polovinu z nich tam stále drží. Při izraelském bombardování a pozemní operaci, která začala koncem října, zemřelo podle úřadů v Gaze, spravovaných Hamásem, nejméně 18 600 lidí, z toho asi 70 procent byly ženy, děti a nezletilí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Snímky svlečených a klečících Gazanů znepokojují USA. Po Izraeli chtějí vysvětlení

Tagy: