Kočičí jazýčky dokáží být velmi náročné. Pokud jim obsah mističky zachutná, umí jej náležitě ocenit. Zároveň ale dokáží být nekompromisními kritiky, když se jim do vkusu zrovna netrefíte. Značka Sheba speciální kočičí potřeby respektuje a vyvinula proto renovované produktové portfolio, z kterého si vybere i ten nejnáročnější kočičí gurmán.
Produkty jsou sestavené z pečlivě vybraných ingrediencí, kterými jsme se inspirovali a vytvořili po jejich vzoru 3 signature recepty pro kočičí majitele. Servírujete-li své kočce Shebu, dopřáváte jí kvalitu a gurmánský zážitek v jednom. Proč se tedy kvalitními ingrediencemi neinspirovat a nepřipravit si skvělou večeři? Vyberete si kachní fine dining, rybí finger food nebo hovězí street food?
Kachní prso, pyré z mrkve a oříškového másla, glazovaná mrkev podle Pavla Berkyho
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: 2
Počet porcí: 4
Kachní prso, pyré z mrkve a oříškového másla, glazovaná mrkev podle Pavla Berkyho Zdroj: Se souhlasem společnosti MARS
Kachní prso, pyré z mrkve a oříškového másla, glazovaná mrkev podle Pavla Berkyho Zdroj: Se souhlasem společnosti MARS
SUROVINY
Kachní prso:
● 2 kachní prsa
● čerstvý tymián
● čerstvý rozmarýn
● 2 stroužky česneku
● sůl
● pepř
Pyré z mrkve:
● 400 g mrkve
● 1 pomeranč
● 1 citron
● 100 g másla
● sůl
● pepř
Glazovaná mrkev:
● 300 g mrkve
● 50 g másla
● 1 PL medu
● 50 ml vinného octa
● čerstvý rozmarýn
● sůl
● pepř
Kachní prso, pyré z mrkve a oříškového másla, glazovaná mrkev podle Pavla Berkyho Zdroj: Se souhlasem společnosti MARS
Kachní prso, pyré z mrkve a oříškového másla, glazovaná mrkev podle Pavla Berkyho Zdroj: Se souhlasem společnosti MARS
POSTUP
Oříškové máslo:
Do menšího kastrolu dejte máslo a začněte ohřívat. Když začne pěnit, plamen ztlumte na minimum a začněte pěnu sbírat. Počkejte, až získá hnědou barvu a začne vonět po oříšcích. Dávejte pozor, aby se máslo nespálilo, poté máslo přeceďte přes cedník a jemné plátno do nádoby a nechte stranou.
Pyré z mrkve:
● Mrkev očistěte a nakrájejte na menší kusy.
● Do hrnce s vodou nastrouhejte kůru z 1 pomeranče a 1 citronu. Přidejte sůl a nakrájenou mrkev. Zamíchejte a vařte až do úplného změknutí mrkve.
● Uvařenou mrkev zceďte a dejte do mixéru. Osolte, opepřete a pokud chcete mít pyré svěžejší, tak zakápněte šťávou z citronu anebo pomeranče. Přidejte zhruba ⅓ oříškového másla a začněte mixovat. Po chvilce přidejte druhou třetinu másla a mixujte dál. Nakonec přilijte zbytek másla a rozmixujte na hladké pyré. Můžete dát klidně i dle chuti másla méně.
● Pyré můžete pro větší jemnost propasírovat přes cedník do menší mísy, poté zakryjte potravinovou fólií a nechte až do servírování v troubě při 40 °C odpočívat.
Kachní prso:
● Kachní prsa očistěte od blan. Kůži nařežte a z každé strany pořádně osolte.
● Prsa dejte na suchou studenou pánev kůží dolů a začněte opékat. Pokud by se vám zdálo, že je v pánvi moc tuku, můžete odlévat. Pečte až do zlatavé barvy kůže, poté maso obraťte.
● Do pánve přidejte kousek másla, čerstvé bylinky a česnek. Pečte ještě 1 minutu. Pomocí lžíce maso během opékání polévejte výpekem z pánve.
● Poté kachní prsa z pánve vytáhněte a nechte minimálně 10 minut odpočívat.
Glazovaná mrkev:
● Mrkev oloupejte a podélně překrojte.
● Do pánve dejte máslo a nechte ho rozehřát. Poté přidejte mrkev a na mírném ohni ji opékejte doměkka.
● Přidejte ocet, med a rozmarýn, promíchejte a nechte tekutinu zcela vyredukovat. Nakonec mrkev osolte a opepřete.
Kachní prso, pyré z mrkve a oříškového másla, glazovaná mrkev podle Pavla Berkyho Zdroj: Se souhlasem společnosti MARS
Kachní prso, pyré z mrkve a oříškového másla, glazovaná mrkev podle Pavla Berkyho Zdroj: Se souhlasem společnosti MARS
Hovězí burger podle Pavla Berkyho
Náročnost: 1
Počet porcí: 4
Hovězí burger podle Pavla Berkyho Zdroj: Se souhlasem společnosti MARS
Burger bulky:
● 620 g hladké mouky
● 200 ml vody
● 260 ml mléka
● 60 g cukru
● 50 g vajec
● 12 g soli
● 10 g sušeného mléka
● 10 g sušeného droždí
POSTUP
● Z mouky si odeberte 40 g, dejte ji do rendlíku spolu s vodou a za stálého míchání připravte hustou kaši. Poté ji dejte do lednice a nechte vychladnout alespoň na 5 hodin. Hodinu před přípravou bulek ji vyndejte z lednice.
● Do mísy od kuchyňského robota dejte všechny sypké suroviny. V jiné misce smíchejte mléko s vejci. Zapněte robot a nechte promíchat sypké suroviny. Přidejte mléko s vejci a nechte těsto míchat na střední stupeň. Když je vše spojené, přidejte změklé máslo a uhněťte vláčné těsto. Dejte ho do čisté mísy, zakryjte potravinovou fólií a nechte kynout 40-60 minut.
● Po vykynutí z těsta oddělte jednotlivé bochánky a vytvarujte koule. Dejte je na plech, zakryjte potravinovou fólií a nechte kynout přibližně 30 minut. Poté je opatrně potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20 minut. Na povrchu by měly mít tmavě hnědou barvu.
Hovězí burger podle Pavla Berkyho Zdroj: Se souhlasem společnosti MARS
Cibule na víně:
● 2 červené cibule
● 2 stroužky česneku
● 50 ml balzamikového octa
● 100 ml suchého červeného vína
● 30 g másla
● čerstvý rozmarýn
● sůl
● pepř
● Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka.
● Do rendlíku dejte máslo a nechte ho rozehřát. Přidejte cibuli, oloupaný česnek a rozmarýn. Cibuli chvíli restujte až zesklovatí.
● Přilijte ocet a nechte ho zcela vyredukovat. Přilijte víno, osolte, opepřete a přikryjte pečícím papírem. Cibuli duste na mírném ohni zhruba 50 minut.
Maso:
● 200 g hovězího krku
● olivový olej
● 4 plátky sýru Monterey Jack
● domácí majonéza
● sůl
● pepř
● Maso umelte a dochuťte ho solí a pepřem.
● Vytvarujte tlustší placky a z obou stran je potřete olejem.
● Pánev pořádně rozpalte a maso pečte z jedné strany asi 2 minuty. Poté ho obraťte, položte na něj plátky sýra a pečte další 2 minuty.
● Maso z pánve vyberte a nechte zakryté odpočívat přibližně 5 minut. Poté můžete burger zkompletovat.
Hovězí burger podle Pavla Berkyho Zdroj: Se souhlasem společnosti MARS
Rybí finger food podle Pavla Berkyho
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: 1
Počet porcí: 4
Rybí finger food podla Pavla Berkyho Zdroj: Se souhlasem společnosti MARS
SUROVINY
Marinovaný losos:
● 400 g čerstvého lososa bez kůže
● 1 šalotka
● 10 g zázvoru
● 1 chilli paprička
● 1 limetka
● sojová omáčka
Ceviche ze pstruha:
● 400 g pstruha (filety bez kůže)
● 1 grep
● 1 citron
● 1 limetka
● 1 zralé mango
● čerstvý koriandr
● sůl
● pepř
Krokety z tresky:
● 300 g bílé tresky bez kůže
● 500 ml mléka
● 125 g másla
● 70 g hladké mouky
● olej na smažení
● 3 vejce
● 1 cibule
● panko strouhanka
● sůl
● pepř
Rybí finger food podla Pavla Berkyho Zdroj: Se souhlasem společnosti MARS
POSTUP
Marinovaný losos:
● Lososa nakrájejte na malé kostky.
● Šalotku a zázvor oloupejte a nasekejte najemno.
● Do misky vyždímejte šťávu z limetky, přidejte asi 4 PL sojové omáčky a šalotku se zázvorem.
● Dobře vše promíchejte, přidejte kostičky lososa a nechte marinovat 5 minut.
Ceviche ze pstruha:
● V misce smíchejte šťávu z půlky grepu, jedné limetky a půlky citronu. Mango oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Přidejte ho do misky spolu s nasekanou chilli papričkou a vše lehce osolte.
● Filety nakrájejte na velmi tenké plátky a dejte do misky s citrusovou marinádou. Přihoďte nasekaný koriandr, promíchejte a nechte marinovat 10-15 minut.
Krokety z tresky:
● Na olivovém oleji orestujte cibuli doměkka a dosklovita. Dejte ji do misky a odložte na později.
● V hrnci rozpustěte máslo, přidejte prosátou mouku a zamíchejte. Za stálého míchání připravte světlou jíšku.
● Postupně do jíšky přilévejte mléko, aby vznikl krémový bešamel. Poté hrnec odstavte z ohně a nechte bešamel vychladnout.
● Tresku nakrájejte na malé kousky, smíchejte s vychladlým bešamelem a orestovanou cibulkou. Z této směsi připravte malé kuličky. Obalte je v rozšlehaných vejcích a poté ve strouhance.
● Krokety smažte v dobře rozpáleném oleji dozlatova.