Kočky jsou nekompromisními food kritiky. Jaké jsou zajímavosti o jejich chuťových preferencích?

Kočky mají mlsné jazýčky

Co byste řekli tomu, kdyby slavní kuchaři vařili třeba pro vašeho psa

To, co si kočky o naservírovaném jídle myslí, vám dají okamžitě najevo. Buď se po obsahu mističky ihned zapráší, nebo zůstane navždy netknutá. Věděli jste, že na rozdíl od lidí nedokáží kočky vnímat sladké chutě? A to i přesto, že mají pro sladkou chuť na jazyku receptory. Stejně jako lidé však dokáží rozeznat chuť umami. Není divu, kočky jsou totiž především masožravci a tato chuť je typickým nositelem pro potraviny bohaté na bílkoviny.

Melodie kočičí spokojenosti

„Kočka je predátor a jako výhradní masožravec je na vrcholu potravního řetězce. V přírodě loví často a raději přijímá menší porce. Je velmi ostražitá k tomu, co pozře, protože pokud by sežrala něco, co by jí 'zkazilo žaludek', tak by pak nemohla znovu lovit a měla by velký problém. Proto jim zůstal přirozený instinkt, že krmivo nejprve bedlivě prozkoumají, očichají, trochu ochutnají a pak teprve se na kvalitní recepturu vrhnou,“ říká veterinární lékař Leoš Železný. Pokud jde o jídlo, jsou kočky specifické nejen co se týče chutí, ale i textury a teploty. Spoustu koček upřednostňuje takové jídlo, které je podáváno v pokojové teplotě, a naopak moc nefandí příliš studenému nebo horkému.

Na chuti záleží! Ale na textuře a teplotě stejně tak

Pokud je kočka se všemi faktory spokojená (chuť, textura, teplota), je pravděpodobnější, že bude jíst v dostatečném množství a pravidelně. Získá tak živiny potřebné pro zdraví, což je zvláště důležité u starších nebo nemocných koček, které mají snížený apetit. Pokud je kočka spokojená, může to podpořit i její zažívání, tj. trávení a absorpci živin. Při výběru krmiva je tedy důležité zohlednit jednak chuťové preference, ale také zvážit výživovou hodnotu.

O potěšení rozhoduje čich

Kočky vnímají chuť odlišněji než lidé, mají totiž zhruba kolem 500 chuťových pohárků – což je oproti lidem o 8 500 méně. Toto omezení však kompenzují svým výjimečným čichem, který hraje klíčovou roli při vnímání chuti. Nejeví sice zájem o sladké potraviny, na druhou stranu mají speciální chuťové receptory pro aminokyseliny, které se nacházejí v masu, což je také důvod, proč mají pro něj přirozenou preferenci. Značka Sheba, která je součástí portfolia společnosti Mars, speciální kočičí potřeby respektuje a vyvinula proto renovované produktové portfolio, z kterého si vybere i ten nejnáročnější kočičí gurmán. Pochutnat si totiž může na nejrůznějších kombinacích mas a ryb.

Spokojené bříško ovlivňuje náladu a chování

Kočky, které mají spokojené bříško, jsou klidnější a méně vystresované, což může vést k lepšímu vztahu s jejich majiteli a třeba i ostatními zvířaty v domácnosti. Pokud kočka není spokojená, může to vést k nežádoucímu chování, jako je nechutenství, agresivita nebo stres. Trvá-li tato situace dlouho, může se zhoršit její fyzické zdraví.

Tipy pro zajištění pestré stravy

  • Různé druhy masa

Kočky jsou masožravci a maso by mělo tvořit základ jejich stravy. Zkuste střídat různé druhy (kuřecí, hovězí, krůtí nebo ryby), aby se kočka nenudila a zároveň získala různé živiny.

  • Kombinace mokrého a suchého jídla

Mokré jídlo je pro kočky přirozenější a pomáhá jim zůstat hydratovanými. Některé kočky však také mají rády chřupavé suché krmivo, které může pomoci udržovat jejich zuby čisté. Kombinujte tedy obě tyto možnosti, kterými kočce zajistíte vyváženou stravu.

  • Přidejte trochu zeleniny

Ačkoli jsou kočky masožravci, mohou také mít prospěch z malého množství zeleniny, která jim poskytne vitamíny a vlákninu. Jen se ujistěte, že je zelenina pro kočky bezpečná a je podávána v malém množství.

„Správně zvolená zelenina může ve vyváženém množství kočkám stravu obohatit. Avšak v případě, že krmíte kompletním krmivem, jako je například Sheba, není potřeba nic přidávat. Receptura je připravena tak, aby byla ve správném množství a správných poměrech, včetně kvalitní vlákniny,“ doplňuje Železný.

  • Pozor na toxické potraviny

Cibule, čokoláda, hrozny a rozinky, alkohol, kofein a některé druhy ořechů, to jsou potraviny, které do kočičí misky rozhodně nepatří.

Tagy: