Čokoládové království v Uherském Brodě: Parta nadšenců nabízí dobroty, které jinde neochutnáte

Čokoláda, jak jsme zvyklí ji vídat.

Čokoládovna Janek

První zmínka o tomto městě pochází z 11. století. Vojsko krále Jiřího z Poděbrad zde porazilo uherského krále Matyáše Korvína. Ale nejčastěji je toto místo zmiňováno jako pravděpodobné rodiště Jana Amose Komenského. Uherský Brod je zkrátka studnicí historických událostí. Jak jsme ale zjistili, toto slovácké město zaujme i v dalších oblastech. Věděli jste například, že se tu vyrábí výborná čokoláda?

Šestnáctitisícový Uherský Brod už z dálky naznačuje, že jeho ulicemi procházela historie. V roce 1272 ho král Přemysl Otakar II. povýšil na královské město. A není tajemství, že Uherský Brod je už hodně dlouhou dobu také středem zájmu všech komeniologů.

Podle některých zpráv na uherskobrodském Masarykově náměstí stál dům, v němž se narodil Jan Amos Komenský. A údajně tady také prožil část svého dětství.

Město je skutečně nádherné, návštěvníci si tu určitě najdou řadu cílů k prozkoumání. A kdo zatouží po něčem sladkém na zub, má také vyhráno. Vyrábí se tu totiž čokoláda na mnoho způsobů. Vítejte v Čokoládovně Janek.

Jak se dělá čokoláda

Čokoládové království na okraji Uherského Brodu dostane každého milovníka sladkého. Vznikají tady desítky druhů nejrůznějších laskomin. Při pohledu na zdejší zaměstnance jen žasneme, že ty dobroty v jednom kuse neochutnávají. Ale jak záhy zjišťujeme, ani oni nejsou z kamene. „Zrovna zalévám čokoládová lízátka, jsou to vlastně pejsci čokoládoví… Rád ochutnávám nové příchutě, například pralinky, co se vymýšlejí,“ přiznává s úsměvem v pořadu Prima Česko Radim Velecký, vedoucí výroby.

Když už se nám poštěstilo do výrobny čokolády nahlédnout, zajímalo nás, jak taková čokoláda vlastně vzniká. „Kakaové boby se fermentují, usuší. Do stroje nasypu pražený kakaový bob, který se mi následně rozdrtí, odslupkuje a vypadne mi hotový nibs. Kakaový nibs nasypu do mikronu, který nám ho rozdrtí a udělá finální stoprocentní hořkou čokoládu,“ popisuje jeden z majitelů čokoládovny Vlastimil Urbanec.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Správná pěna do cappuccina vyžaduje know-how. Nahlédněte do světa kávy nedaleko Babic

Uherskobrodská čokoládovna Janek vznikla teprve před pár lety. Díky ruční výrobě a sázce na vysokou kvalitu už ale úspěšně dotahuje i dosavadní lídry na trhu. Na začátku všeho přitom byla pouze touha tří kamarádů prodávat dobrou čokoládu. „Ale bohužel nikde jsme nenašli takovou čokoládu, jakou si představujeme. Tak jsme si řekli: Pojďme vyrábět sami… Takže všechno jsme si museli od a do zet nastudovat, naučit se. Jezdili jsme po Evropě, hledali jsme, co se nám líbí. O to víc jsme do toho pronikli a dneska si myslím, že té čokoládě skutečně rozumíme,“ zavzpomínal na úplné začátky uherskobrodské čokoládovny spolumajitel Václav Durďák.

„Před osmi lety jsme měli balicí stůl a ledničku, a to byla celá naše firma a výroba. Po práci jsme sem chodili vyrábět čokoládu až do noci, pak jsme si chvíli odpočinuli a to celé zase znovu. Bylo to fakt hodně náročné, nechtěla bych to zpět,“ přiznává spolumajitelka Aneta Durďáková.

Dnes už ale firma šlape jako dobře promazaný stroj na pralinky. „V těchto dnech nejvíc frčí taška pro paní učitelky za vysvědčení, kde naleznou preclíky, pralinky, čokoládu a různé další drobnosti,“ říká zdejší zaměstnankyně, která má na starosti expedici, Barbora Kostyalová.

Tagy: