Covid se šíří nejrychleji od ledna. Lékař popsal nebezpečnou podobnost s příznaky chřipky

Praktický lékař Cyril Mucha ve vysílání CNN Prima NEWS

Případů covidu je nejvíce za rok

Respiračních onemocnění skokově přibylo. Případů covidu je nejvíce od začátku letošního roku. Rozdíl s chřipkou se podle příznaků rozeznává velmi těžce, upozornil pro CNN Prima NEWS praktický lékař Cyril Mucha. Doplnil, že u zhruba poloviny pacientů se podezření na covid prokáže.

Zatímco na začátku září bylo nově nakažených covidem za týden skoro 3,5 tisíce lidí, na konci měsíce se jejich počet vyšplhal na více než 10,5 tisíce. Podle odborníků budou navíc počty nakažených v říjnu i nadále stoupat. Situaci komplikuje i obtížnost rozlišování mezi covidem a chřipkou. „Podle příznaků se to velmi těžce rozeznává. Není tam úplně ostrá hranice, pozná se to až díky testování,“ nastínil ve vysílání CNN Prima NEWS praktický lékař Cyril Mucha.

ČTĚTE TAKÉ: PŘEHLEDNĚ: Podzimní vlna covidu dorazila do Česka. Jaké jsou jeho hlavní příznaky?

V ordinaci podle něj testují každého s chřipkovými příznaky, tedy například s teplotou, bolestí svalů, kloubů nebo kašlem. „V poslední době má téměř polovina lidí prokázaný covid,“ doplnil Mucha.

Výhodou oproti začátku pandemie je podle odborníka, že si většina lidí prošla očkováním nebo již mají protilátky po prodělání covidu. „Nemoc se nešíří tak lavinovitě a lidé nemají tak těžký průběh, u mladého zdravého člověka se covid odléčí jako běžná viróza,“ uvedl Mucha.

I přesto doporučil očkování. „Každý, kdo se pohybuje ve společnosti, jezdí veřejnou dopravou, pracuje ve školství nebo zdravotnictví, by měl výrazně zvážit, jestli se nenechat naočkovat,“ zdůraznil lékař. Doplnil, že během jedné návštěvy doktora se dá zvládnout také očkování proti chřipce, která, stejně jako covid, ohrožuje hlavně starší a nemocné.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pandemická pohotovost v Hradci. Nemocnice se plní pacienty s covidem, vyčlenila nová lůžka

Tagy:
zdraví očkování chřipka CNN Prima NEWS Česko COVID-19 virové onemocnění přenosné nemoci nemoci a zdravotní potíže zdravotní ošetření a postupy epidemie a pandemie