Covid zdecimoval českou házenkářskou reprezentaci. Na mistrovství světa nepojede

Tomáš Babák na loňském mistrovství Evropy v zápase proti Německu

Čeští házenkáři kvůli vysokému počtu případů koronaviru v týmu na poslední chvíli nečekaně odřekli účast na nadcházejícím mistrovství světa v Egyptě. Schválila to svazová exekutiva. Reprezentanti měli odletět ve středu dopoledne a ve čtvrtek rozehrát základní skupinu zápasem proti Švédsku. Několik hodin po Češích se ke stejnému kroku odhodlala i americká reprezentace.

V národním celku je aktuálně 12 nakažených hráčů a pozitivní test nadále mají i oba hlavní trenéři Jan Filip s Danielem Kubešem. Ze zdravotních důvodů by se nemohlo šampionátu zúčastnit dalších pět hráčů; z 21 jmen, s nimiž realizační tým počítal, by mohli nyní odcestovat jen čtyři házenkáři.

Reprezentanti zápolili s koronavirem od začátku ledna, kdy začali v Plzni finální přípravu. Kvůli COVID-19 v týmu nemohli minulý týden odehrát úvodní dvojzápas kvalifikace mistrovství Evropy proti Faerským ostrovům. Pozitivní test měli Filip s Kubešem a později i řada hráčů. V pátek a o víkendu doplnili tým v Plzni, kde se chystal, náhradníci, ani to ale účast mužstva na turnaji nezachránilo.

„Za současného stavu přišel realizační tým s doporučením, že ze zdravotního a sportovního hlediska je účast velmi na pováženou. Exekutiva po zvážení toho doporučení v podstatě zaujala stejné stanovisko,“ řekl při on-line tiskové konferenci prezident českého svazu Jaroslav Chvalný.

„I kdybychom odcestovali, bylo by to s hráči, kteří covid ještě neměli. Takže je riziko, že by se mohli nakazit na šampionátu. Ze sportovního hlediska se o tom nemusíme bavit. Z těch 21 hráčů, o které se národní tým opírá, je 17, kteří odjet nemohou, navíc i oba trenéři. Vyhodnotili jsme si to tak, že by to byl hazard ze sportovního hlediska. Nechceme účastí za každou cenu znevážit českou házenou. Zvažovali bychom to, kdyby byla nějaká sankce za neúčast, nebo diskriminace v další kvalifikaci. Nehodláme podstupovat riziko, že bychom tam jeli na výlet,“ dodal Chvalný.

Účast vzdali ze stejného důvodu i Američané

Žádná sankce ze strany světové federace IHF podle něj českému svazu neohrozí. Oslovena už údajně byla Makedonie jako náhradní účastník. Český celek měl startovat na mistrovství světa poprvé od roku 2015, kdy skončil v Kataru na 17. místě. Vedle Švédska měl v základní skupině změřit síly s domácím Egyptem a Chile.

Několik hodin po Češích se v úterý vzdali MS Američané, kteří měli na něm startovat po dvaceti letech, ale také je před odletem do Egypta postihlo šíření nákazy v týmu. Jejich švédský trenér Robert Hedin uvedl, že pozitivní testy na covid-19 mělo deset hráčů a sedm členů realizačního štábu. Tým USA zastoupí druhý náhradník Švýcarsko, jež se ve skupině E střetne s Francií, Rakouskem a Norskem.

Odřeknutí účasti jakékoliv české reprezentace ze světového šampionátu je naprosto ojedinělá věc. Z mistrovství světa v některém z olympijských kolektivních sportů odstoupili pouze hokejisté v roce 1953 kvůli úmrtí tehdejšího prezidenta Klementa Gottwalda. V letech 1950 a 1951 Československo z politických důvodů tým na šampionát vůbec nevyslalo.

Tagy: