Neočkovaní komplikují život ostatním. Opatření by se mohla zrušit dřív, myslí si Hořejší

Václav Hořejší

Imunolog Hořejší o rozvolňování opatření

Koronavirová čísla jsou pořád velmi dobrá. CNN Prima NEWS to řekl imunolog Václav Hořejší. Ten si myslí, že k zásadním vládním restrikcím už nedojde, naopak se brzy začnou rozvolňovat.

Za neděli v Česku přibylo 314 případů covidu, asi o čtvrtinu více než před týdnem. Stouplo i reprodukční číslo. V nemocnicích ale je méně pacientů. Ve vážném stavu je aktuálně hospitalizovaných 28 lidí. „Myslím, že by se nemělo přistupovat k dalším omezením. To, co je teď předepsáno, docela stačí. Ideální není to, kolik je celkových případů zjištěných citlivými testy, ale kolik lidí je skutečně v nemocnicích, má vážnější průběh, jsou na JIP, případně počty úmrtí. Všechna tato čísla jsou pořád velmi dobrá,“ míní Hořejší.

Rozdíl mezi letošním a loňským podzimem je podle imunologa zásadní. „Velká většina naší populace, mezi 80 až 90 procenty, je už chráněna proti závažnému onemocnění – jsou očkovaní nebo nemoc prodělali. To je z imunologického hlediska více méně ekvivalentní očkování. Dohromady si myslím, že to je velká většina. Před rokem to bylo nějakých pět procent chráněných tím, že to prodělali,“ vysvětlil Hořejší.

Zpřísnění opatření

V pondělí se objevila zpráva, že ministerstvo zdravotnictví má o dalších případných restrikcích rozhodnout ještě před volbami. „Kdyby bylo po mém, nic bych neměnil. Pokud ano, bude to něco minimálního, že to stejně nějak situaci neovlivní a spíše to bude gesto,“ pokračoval imunolog s tím, že nekritizuje ministerstvo za to, že je opatrnější. „Mně se to dobře říká, že jsou čísla dobrá, ale já nemám žádnou zodpovědnost,“ dodal Hořejší.

Imunolog doporučil, aby lidé koronavirová opatření dodržovali. „Vůbec nechápu to, proč se někteří lidé nedají očkovat. Jde vidět, že to (očkování) funguje a je bezpečné. Kdybychom byli skoro ze 100 procent proočkováni, určitě by nikdo neměl nic proti tomu, aby se úplně všechna opatření zrušila,“ má jasno Hořejší.

„Jsem přesvědčený, že ke zrušení relativně brzy dojde. Bylo by ale rychlejší, kdyby se nechali očkovat. Je to od nich nezodpovědné a sobecké tím, že komplikují situaci ostatním,“ řekl na závěr imunolog.

Tagy: