ČSSD se na on-line sjezdu dohadovala o hlasování. Škromach: Chcete rozbít sjezd?

Sociální demokraté mají historicky první on-line sjezd, na kterém si budou volit nové vedení. Jednání odstartovali v 10 dopoledne a více než hodinu a půl od startu se dohadovali o tom, jak vůbec hlasovat. Některým z nich totiž vadilo, že se započítávají i hlasy těch, kteří u počítačů sedí, ale ruku pro variantu pro, proti nebo zdržel se nezvednou. Korunu debatě nasadil dlouholetý člen strany Zdeněk Škromach, který zvedl k obrazovce lísteček s nápisem „Chcete rozbít sjezd?“.

„Přítomným delegátem se rozumí ten, který se zúčastní elektronické volby. Ti, kteří nehlasují, by neměli být započítáváni do kvóra,“ prohlásil člen strany Petr Kovanda přítomný u on-line přenosu.

Tím spustil vlnu reakcí a téměř hodinovou debatu o tom, jak by se vlastně během sjezdu mělo hlasovat či kdo by do voleb měl být započítán. To vše se stalo při technických hlasováních kolem jednacího řádu.

Do debaty se zapojila řada členů strany. Mezi nimi například i Milan Chovanec nebo Jiří Dienstbier, kteří se shodli na tom, že hlasování by se měli účastnit všichni, kteří jsou přihlášení, a delegáti sjezdu tak mají čtyři varianty volba – PRO, PROTI, ZDRŽEL SE a NEHLASOVAL.

V té době se do debaty na dálku přidal i bývalý poslanec Zdeněk Škromach a zvedl lísteček s nápisem „Chcete rozbít sjezd?“. Později se přidali i další a celou debatu musel nakonec ukončit předseda Jan Hamáček.

Hamáček vs. Petříček

„Takhle se nikam nedostaneme, navrhuje někdo revokaci? Není tomu tak, tedy považuji problém za vyřešený,“ ukončil nesrovnalosti dosavadní předseda ČSSD Jan Hamáček.

Dá se tak očekávat, že dvoudenní sjezd ČSSD bude ještě veselý. Především proto, že strana si bude volit nové vedení, kde se o křeslo předsedy poperou pokračující předseda Jan Hamáček, ministr zahraničí Tomáš Petříček i poslankyně ČSSD Kateřina Valachová. Podle informací CNN Prima NEWS je ale strana rozdělená na dva tábory mezi první dva zmíněné. Boj proběhne i o křesla místopředsedů.

V rámci programu poté vystoupil se svým projevem předseda Hamáček a i všichni místopředsedové a zástupci Sněmovny i Senátu. Příspěvky se ve vetší části nesly v kritickém duchu k fungování strany a dlouhodobě se objevují výhrady k tomu, že ČSSD šla do vlády s hnutím ANO.

Hlavní problém je podle straníků to, že je Babiš přetlačil v oblasti PR, což sociálním demokratům zlomilo vaz a strana aktuálně směřuje na politické dno právě i kvůli vládnímu angažmá.

Tagy: