Půl milionu lidí prchá z domova. Na Asii se řítí nejhorší cyklon za 15 let, varují experti

Silný cyklon Mocha dosáhl v neděli podle bangladéšského meteorologického úřadu pobřeží Bangladéše a Barmy. Evakuuje se kvůli tomu zhruba půl milionu lidí, napsal zpravodajský web BBC. Bangladéšští meteorologové očekávají, že cyklon Mocha bude nejsilnější od bouře Sidr, která v roce 2007 zabila nejméně 3 000 lidí.

Panují obavy, že cyklon by mohl zasáhnout největší uprchlický tábor na světě Cox's Bázár, ve kterém žije v provizorních obydlích kolem milionu běženců z řad pronásledovaného etnika Rohingů. Byla uzavřena nedaleká letiště. Rybáře úřady vyzvaly, aby nevyplouvali na moře. Zřízeno bylo kolem 1 500 nouzových přístřešků.

Centrum bouře se nachází poblíž bangladéšského města Cox's Bázár a barmských hranic. „Pravděpodobně v neděli odpoledne dokončí pohyb po pobřeží Cox's Bázáru a severní Barmy poblíž barmského města Sistwei,“ uvedl bangladéšský meteorologický úřad. Rychlost větru v okruhu 75 kilometrů od středu cyklonu dosahuje přibližně 195 kilometrů za hodinu, v nárazech a bouřkách až kolem 215 kilometrů za hodinu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bleskové povodně, sesuvy půdy a bláto. Deseti evropským zemím hrozí dva týdny vydatný déšť

Tagy: