Dagmar Havlová o královně Alžbětě II.: V přítomnosti Václava pokaždé ožila a omládla

Dagmar Havlová a královna Alžběta II.

Dagmar Havlová o královně Alžbětě II

Bývalou první dámu Dagmar Havlovou úmrtí britské královny Alžběty II. velmi zasáhlo. Podle ní to byla charismatická žena, která budila respekt. Obě dámy navíc spojovala láska ke psům. „Zapálím za ni svíčku a budu na ni myslet,“ řekla Havlová v pořadu ShowTime na CNN Prima NEWS.

„O takových lidech si myslím, že jsou nesmrtelní. Byla hodně silná a v podstatě zemřela jako Alžběta I., která říkala, že královna musí zemřít ve stoje,“ pronesla Havlová k zesnulé panovnici. Alžbětě II. se to prý povedlo, neboť ještě dva dny před svým skonem jmenovala premiérku Lizz Trussovou.

Havlová britskou královnu popisuje jako charismatickou ženu, která budila respekt. „Přitom byla ale velmi lidská, usměvavá a vtipná. Byla dobrou panovnicí a určitě vychovala prince a nyní krále Karla III. po svém vzoru,“ sdělila Havlová.

S Alžbětou II. se setkala v roce 1998 v Buckinghamském paláci na státním obědě, kterého se účastnilo asi 15 lidí. „Bylo hodně veselo. Zdálo se mi, že pokaždé v přítomnosti Václava (jejího manžela a prezidenta – pozn. red.) ožila, stejně jako mnoho žen. Působil na ni svým charismatem a stala se z ní taková mladší osoba,“ líčila Havlová. „Musím říct, že mi byla svým způsobem velmi blízká, měla jsem ji ráda a hlavně jsem si jí velmi vážila,“ dodala.

Alžběta II. byla pro Havlovou i velkou inspirací. „Dávala mi mnohé rady, jak zacházet s protokolem, a kvitovala to, že jsem přišla protokolárně správně oblečená ke královně. To znamená mít na hlavě pokrývku a rukavice,“ vzpomínala Havlová.

Obě dámy navíc spojovala láska ke psům. „Pořád mě kritizovali za to, že mám kolem sebe svoje boxerky. Ona měla všude kolem sebe zase své psy, i když to byla menší plemena, ale u každého přijetí se jí motali kolem nohou a dokonce s ní spali v posteli,“ popsala bývalá první dáma.

Královnina pohřbu se ale nezúčastní. „Zapálím za ni svíčku a budu na ni myslet. Mám fotografii i s princem Philipem, na které jsou oba podepsaní, a to je velmi vzácné. Moc se totiž nepodepisovala,“ dodala.

Tagy: