Boris Johnson popsal poslední setkání s královnou Alžbětou. Její smrt ho šokovala

Královna byla pouhé dva dny před svou smrtí velmi bystrá a soustředěná, ale očividně jí nebylo dobře, prozradil Boris Johnson pro internetovou verzi deníku Te Sun. Bývalý premiér dodal, že její odchod ho šokoval vzhledem k tomu, v jaké kondici se nacházela v průběhu jejich setkání, tedy pouhé dva dny před královninou smrtí.

„Při poslední audienci, kterou jsem s ní měl, byla naprosto při smyslech. Aktivně se věnovala geopolitice, politice Spojeného království, citovala státníky z 50. let, bylo to zcela mimořádné. Říkal jsem si, jak je neuvěřitelné, že si udržela tak silný smysl pro povinnost,“ popsal britský expremiér setkání s královnou.

Velmi ho pak zasáhla informace o její smrti, kterou se dozvěděl 8. září, tedy pouhé dva dny poté, kdy královna formálně přijala Johnsonovu rezignaci na post premiéra.

„Vzhledem k tomu, jak nemocná zřejmě byla, je úžasné, že byla tak bystrá a soustředěná. Je to pro mě velmi emotivní zážitek,“ dodal někdejší premiér.

Těšila se z pobytu na venkově

Královna strávila své poslední dny ve skotském sídle Balmoral zábavou s rodinou, četbou Racing Post a sledováním televize s personálem. Až do své smrti aktivně vítala návštěvy, které jí dělaly společnost.

Poslední víkend před smrtí s ní na zámku Balmoral pobýval dr. Iain Greenshields, duchovní Skotské církve. Řekl, že byla v opravdu dobré náladě, a vyprávěl, jak ho dojalo, když mluvila o svém milovaném princi Philipovi. V sobotu spolu povečeřeli a v neděli poobědvali, a dokonce se otřeli o téma posmrtného života.

Podle Greenshieldse královna vypadala potěšeně, že může trávit čas ve svém milovaném domě na venkově. „Při rozhovoru mě vzala k oknu a s velkou hrdostí a láskou si prohlížela své zahrady,“ vzpomněl Iain Greenshields na poslední chvíle strávené s královnou Alžbětou.

Tagy: