Velkolepé rozloučení s Alžbětou II. připravují stovky lidí. Sama si vymínila některé detaily

Lidé se naposledy loučí s královnou Alžbětou II.

Vláda, policie, armáda i 16 ministerstev. Na organizaci pohřbu britské panovnice Alžběty II. se podílí stovky, možná i tisíce lidí. Ve vysílání CNN Prima NEWS se na tom shodli historik Martin Kovář a bývalý šéf hradního protokolu Miroslav Sklenář. Ten také uvedl, že několika návrhy do této pietní akce přispěla i sama královna.

„Tradice britské monarchie je obrovská. První korunovace ve Westminsterském opatství se uskutečnila už v roce 1066, před více než tisíci lety. Jejich ceremoniály jsou velmi staré. Lidé v Británii také dlouho říkali, že neumějí pohřbívat a že je v tom lepší Francie nebo Habsburská monarchie. Časem si ale rozhodli, že se to musí naučit a naučili se to perfektně,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Miroslav Sklenář s tím, že v průběhu historie se návrhy pohřbu monarchů lišily.

„Mění se okolnosti a podmínky. Organizovat pohřeb v 30. nebo 50. letech bylo něco jiného než dnes, v hektické, mnohamilionové metropoli. O dopravě a bezpečnostních opatřeních nemluvě. Čili podstata věci je stejná. Dramaticky ovšem narůstá komplikovanost a logistika zřídit to,“ doplnil ho Kovář.

Na současné pietní akci za královnu Alžbětu II. se údajně podílí stovky ne-li tisíce lidí. „Je to monstrózní podnik. To řízení je strašně komplikované a odpovědnost za událost obrovská. Však je to jednou za 70 let,“ podotkl Kovář.

Alžběta II. měla neobvyklé přání

„Pracuje na tom tým lidí napříč vládou a parlamentem, policií i armádou. Je tam zahrnuto asi 16 ministerstev. Dvakrát až třikrát ročně měli také štábní cvičení, takže ty plány neustále obnovovali a kontrolovali. Poslední věc, která se stala, je, že do toho před svou smrtí vstoupila královna,“ popsal bývalý šéf hradního protokolu.

Právě na její přání měla jet princezna Anna v nedělní smuteční koloně z Balmoralu do Edinburghu. „Alžběta II. vyslovila přání, aby doprovázela její ostatky právě princezna Anna. Údajně si také přála, aby byla v pohřebním voze, který snad částečně i sama navrhla,“ doplnil Sklenář.

Zmínil také článek v americkém deníku The New York Times, ve kterém napsali, že jde o barokní pohřeb – tradici starou několik set let. „Trubači, kostýmy i ceremoniální ohlášení nového krále. Trochu to navenek vypadá jako divadlo, ale ve Spojených státech jim to vlastně hrozně závidí,“ uzavřel Sklenář.

Rakev s královnou Alžbětou II. se aktuálně nachází v Buckinghamském paláci, ve středečních odpoledních hodinách bude přemístěna do Westminsterského opatství. Tam bude veřejně vystavená do pondělního časného rána, kdy bude královnin pohřeb.

Tagy: