Libanonem opět zněly výbuchy: Místo pagerů nyní explodovaly vysílačky, zemřelo přes 20 lidí

Pohřební průvod na počest jedné z obětí úterní masové exploze pagerů na předměstí libanonského Bejrútu (18. září 2024).

Největší operace Mosadu

Nejméně 20 mrtvých a 450 zraněných si ve středu v Libanonu vyžádala nová série explozí. Informovalo o tom podle agentur libanonské ministerstvo zdravotnictví. Podle agentury Reuters opět vybuchovala komunikační zařízení využívaná příslušníky libanonského militantního hnutí Hizballáh, tentokrát mělo jít o vysílačky. K explozím došlo v hlavním městě Bejrútu i na jihu země.

V úterý v Libanonu přišlo o život 12 lidí, včetně dvou dětí, a dalších bezmála 3 000 utrpělo zranění při sérii explozí pagerů. Hizballáh a libanonské úřady úterní exploze připsaly Izraeli. Ten se k nim ovšem nepřihlásil. Mluvčí íránské vlády středeční a úterní útoky označil za „terorismus sionistického režimu“, což je označení, které tato země používá pro Izrael.

ČTĚTE DÁLE: Čech z Izraele  Rodiče přežili holokaust. Kdyby to dnes viděli, plakali by od rána do večera

Izraelský ministr obrany Joav Galant ve středu podle AP v promluvě k vojákům řekl, že se Izrael ocitá na začátku nové fáze války a že se po měsících bojů s palestinským teroristickým hnutím Hamás zaměří na sever. Ministr se přímo nezmínil o explozích v Libanonu, ale označil práci armády a tajných služeb za „velmi působivou“. Náčelník generálního štábu izraelské armády Herci Halevi mezitím ve středu poznamenal, že „Izrael má mnohem více schopností“, které dosud nebyly využity v boji s Hizballáhem, a že izraelským cílem je umožnit Izraelcům žijícím na severu země návrat domů. Informoval o tom server The Times of Israel.

„Platí pravidlo, že pokaždé, když dosáhneme určité fáze, jsme již připraveni razantně pokračovat v dalších dvou krocích. V každé fázi by měl Hizballáh zaplatit vysokou cenu,“ uvedl Halevi.

Několik výbuchů se ve středu podle AP ozvalo v blízkosti pohřbu tří členů Hizballáhu a dítěte zabitého při úterním útoku. Podle libanonské státní tiskové agentury zahynuli tři lidé ve středu při explozích v provincii Bikáa.

Na sociálních sítích kolují záběry zachycující středeční výbuchy a fotografie zničených zařízení. Podle libanonských médií k explozím došlo mimo jiné na bejrútském předměstí Dahíja, které je baštou Íránem podporovaného Hizballáhu. Zpravodajský server BBC informuje, že obyvatelé Dahíje se obávají dalších explozí a lidé na místě se zastavují na ulicích a navzájem se vyzývají, aby nepoužívali mobilní telefony. V libanonském přístavním městě Sajdá (Sidon) podle AP došlo k explozím v obchodě s mobilními telefony a v prodejně aut. Přesný rozsah škod je v tuto chvíli nejasný.

Vysoce postavený zástupce Hizballáhu a zároveň bratranec jeho šéfa Hasana Nasralláha podle serveru The Times of Israel pohrozil, že „útoky budou rozhodně unikátně“ potrestány. „Bude krvavě unikátní pomsta,“ dodal s tím, že Nasralláh vše řekne ve čtvrtek a že nastane nová fáze boje s nepřítelem.

Reuters s odvoláním na nejmenovaný bezpečnostní zdroj napsal, že vysílačky, které ve středu explodovaly, Hizballáh koupil zhruba před pěti měsíci, tedy ve stejné době jako pagery, které vybuchly v úterý. Vysoce postavený libanonský bezpečnostní zdroj a také další zdroj agentury Reuters uvedly, že izraelská tajná služba Mosad do pagerů před několika měsíci vložila trhavinu, než je Hizballáh dovezl do Libanonu.

Mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby uvedl, že Spojené státy se nadále intenzivně podílejí na diplomatickém úsilí, aby zabránily eskalaci konfliktu mezi Izraelem a Hizballáhem v Libanonu. Dodal, že Spojené státy nebyly do výbuchů komunikačních zařízení zapojeny.

Nejasný původ explodující techniky

Tchajwanská firma Gold Apollo tvrdí, že pagery vyrobila firma BAC Consulting se sídlem v Budapešti. Podle maďarské vlády však firma BAC Consulting nemá v Maďarsku žádné výrobní prostory a zmíněná zařízení nikdy nebyla na maďarském území. Podle zpravodajského serveru Axios Izrael aktivoval nálože v pagerech dříve, než původně plánoval, kvůli obavám, že celý plán Hizballáh brzy odhalí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Za hromadnou explozí pagerů stojí Izrael, píše NYT. Nové záběry ukazují výbuch v supermarketu

Tagy:
výbuch Libanon Reuters AFP umění, kultura, zábava a média katastrofy, nehody a mimořádné události nehody a mimořádné události hromadné sdělovací prostředky