Hazard za volantem: Řidič ignoroval červenou a vjel na koleje, k tragédii nechybělo mnoho

Řidič přes blikající červenou vjel na železniční přejezd

Další hazardující řidič na kolejích

Kamera zachytila dalšího hříšníka na železničním přejezdu. Řidič vjel na koleje, přestože už blikala červená. Závory ho tak mohly na přejezdu uvěznit. K tragédii nechybělo mnoho, řidič si ale zřejmě nebezpečné chování vůbec neuvědomoval.

Záznam pořídil řidič, když se blížil k jednomu z náchodských železničních přejezdů na hranici s Polskem. V dálce je vidět, jak na přejezdu se závorami zřetelně bliká výstražná signalizace, přesto na něj protijedoucí řidič v klidném tempu vjíždí. Chvíli poté místem projede vlak.

Manévr je podle dopravních expertů rizikem proto, že řidič v danou chvíli nemůže vědět, za jak dlouho závory spadnou a jak daleko je od něj vlak. „Na videu bylo jasně vidět, že svítí červená a řidič přesto vjíždí na koleje, takže kdyby ho tam ty závory zavřely, tak se dostává do patové situace,“ uvedla pro CNN Prima NEWS koordinátorka BESIP Lada Kociánová.

Právě ty potom mohou končit po srážce s vlakem tragicky jako už v minulosti mnohokrát. Riziko ale podle autora videa řidič zcela ignoroval. „Jízda na červenou, a o to víc, když vlak je blízko, mě opravdu štve. Pán na nás ještě pak emotivně gestikuloval,“ popsal.

Vážnost situace si řidiči uvědomí, až když jim závory zatarasí cestu. V tu chvíli nesmí zazmatkovat a znát základní pravidla. „Je potřeba co nejrychleji opustit koleje, a to tak, že prorazíme vlastně závory a jedeme dopředu, i když si třeba trochu poničíme auto. Prosím, nezůstávejte tam stát, nevylézejte z auta, nečekejte, až do vás ten vlak narazí,“ doplnila Kociánová.

Tak jak se stalo třeba na železničním přejezdu v pražské Uhříněvsi před několika lety. Provinilec z Náchodska ovšem zůstane za svůj prohřešek zřejmě nepotrestán, ze záznamu totiž není dobře čitelná jeho poznávací značka.

Tagy: