Přestřelka pokračuje. Pekarová nemluví pravdu, reaguje Kalousek na její slova o důchodech

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Přestřelka mezi Kalouskem a Pekarovou

Vztahy bývalých předsedů s jejich stranami nejsou v české politice dobré. Ilustrují to především exprezident Václav Klaus s ODS a prezident Miloš Zeman v případě ČSSD. A podobným směrem kráčí, zdá se, i TOP 09 a její spoluzakladatel a bývalý předseda Miroslav Kalousek. Přestřelek mezi ním a současným vedením strany totiž přibývá.

Naposledy Pekarová Adamová v rozhovoru pro CNN Prima NEWS zmínila jejich vnitřní debatu o důchodech. Kalousek podle ní něco říká za zavřenými dveřmi, ale něco jiného sděluje veřejně.

„Prozradím něco z naší debaty, která se odehrávala za zavřenými dveřmi při jednání o rozpočtu na rok 2022, kdy jsme přípravu převzali prakticky v běhu. Kalousek na těchto interních jednáních doporučoval, ať zmrazíme důchody a nezvyšujeme je ani o zákonnou valorizaci, která už byla předem schválena na 21 miliard korun,“ uvedla Pekarová s tím, že to bylo ještě před válkou na Ukrajině, po jejímž vypuknutí se situace dramaticky změnila.

„S návrhem Miroslava Kalouska ohledně důchodů nemůžu vůbec souhlasit, když vidím, jak se zdražuje od energií přes jídlo úplně všechno – nechat na holičkách 2,5 milionu důchodců tak, jak by si on představoval? To nejde,“ pustila se do zakladatele strany. „On vždy říká, že nesmíme mít vysoké schodky. To má pravdu, ale veřejně na Twitter už pak nenapíše, co říká interně na jednáních, že by jeho návrhy byly nepopulární. Myslím si, že mu do jisté míry schází zodpovědnost,“ dodala.

Výrok není pravdivý, reaguje Kalousek

Redakce CNN Prima NEWS proto požádala o reakci samotného Miroslava Kalouska. Ten stručně odpověděl. „Výrok paní předsedkyně není pravdivý. Debata zněla úplně jinak. Promiňte, že nebudu konkrétní, nevynáším do médií vnitrostranické diskuse za zavřenými dveřmi,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.

Miroslav Kalousek vládu dlouhodobě nešetří v tématech, které se týkají rozpočtové politiky. Ostře například kritizoval vládní příspěvek pět tisíc korun na dítě pro domácnosti s ročním příjmem do milionu korun hrubého. Na jaře ho označil za proinflační nikoliv protiinflační opatření.

O samotné TOP 09 také z Kalouskových úst zazněla nelichotivá slova. „Položil jsem si otázku běžného voliče: V čem je TOP 09 jedinečná a proč ji budu volit? V zahraniční politice to zastane Petr Fiala, na rozpočtovou odpovědnost jsme trestuhodně rezignovali, manželstvím pro všechny to nedoženeme. Odpověď neexistuje. Tedy ani voliči,“ uvedl dříve.

Tagy: