Další smrt po zásahu taserem. Policisté ho měli použít na prchajícího motorkáře

Policejní maják

Smrt po zásahu taserem

Smrt po zásahu taserem. Takovým případem se podle zjištění Krimi zpráv zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů. Použili ho policisté na konci pronásledování motorkáře. Muž ale poté, co dostal elektrický výboj, zkolaboval – a i přes okamžité oživovací pokusy zemřel.

V pátek večer si hlídka brněnských policistů všimla jim dobře známého motorkáře. Podle našich informací už v minulosti měl mít problémy se zákonem. Policisté se tedy rozhodli ho zastavit. On ale na celou situaci zareagoval tím, že přidal plyn a začal ujíždět.

Z brněnské Lesné zamířil směrem na Vranov a pak na Lelekovice. Tam už na něj ale čekala druhá hlídka, která mu zatarasila cestu. Motorkář proto uhnul a dostal se až do průmyslového areálu. Tam byl donucen zastavit a policisté ho dostihli.

Co se odehrálo pak, se reportérům zatím nepodařilo zjistit. Podle zdroje obeznámeného s vyšetřováním měl neuposlechnout výzvu policistů a ti proti němu použili taser. Jenže muž po zásahu elektrodami zkolaboval. „Nejprve mu poskytovali pomoc policisté, pak záchranáři, on ale zemřel,“ uvedla mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová.

Na místě se hned rozjelo vyšetřování tragického zákroku. A jak je to v takových případech obvyklé, smrt motorkáře dostala na stůl Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). „Policejní zákrok, který se odehrál v obci Lelekovice na jižní Moravě, jsme si převzali do šetření. Momentálně čekáme na výsledky soudní pitvy, která nám určí přesnou příčinu úmrtí,“ upřesnila mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

Ta má zjistit hlavně, jestli muž měl nějaké zdravotní komplikace, nebo ho usmrtil elektrický výboj. Další, co bude vyšetřovatele zajímat, je, jestli bylo použití taseru ze strany zasahující hlídky oprávněné. Pitva by měla přinést také odpověď na otázku, jestli muž nesedl za řidítka motorky opilý nebo pod vlivem drog.

Tagy: