Další zvířecí smrt v královské rodině. Alžběta II. truchlí, zemřel jí pes Vulcan

Před dvěma týdny William a Kate oznámili smrt psa Lupa, který byl věrným parťákem vévody a vévodkyně z Cambridge. „Minulý víkend velmi smutně zemřel náš drahý pes Lupo. Za posledních devět let byl srdcem naší rodiny a bude nám tak chybět, napsali k fotce Lupa na sociální síť. Truchlí ale i královna i ona přišla o svého čtyřnohého mazlíčka. Před pár týdny ji měl opustil jeden ze dvou posledních čtyřnohých členů její psí rodiny. Pes Vulcan byl královně po boku v paláci od roku 2007. Věk Vulcana nebyl sice nikdy zmíněn, ale podle výpočtů mu bylo nejméně úctyhodných 13 let a nejspíš bylo příčinou úmrtí stáři.

Zdroj z paláce uvedl pro deník Dailly Mail, že to je pro čtyřiadevadesátiletou královnu obrovská ztráta. A že to budou její nejosamělejší Vánoce. Zůstal jí už jen fenka Candy. Královna je známá svou láskou ke psům. Na mnoha veřejných akcích je zachycena, jak hladí čtyřnohé chlupáče a její fotky z mládí dokazují, že psi byli její vášní od útlého věku.

ALžběta II. proslavila plemeno Welsh Corgi Pembroke –⁠ velškorgi (trpasličí pes), které poprvé dostala ke svým 18. narozeninám v roce 1944. Od té doby jich měla 30. Díky ní se toto staré velšské pastevecké plemeno těší velké slávě. Vulcan byl ale takzvaný dorgi, což je plemeno, které vyšlechtila sama královna. Podařilo se jí to díky spojení právě corgiho a jezevčíka Pipkina, který patřil princezně Margaret (sestře Alžběty II.).

Psi jejího veličenstva se objevili po jejím boku na titulce Vanity Fair, při oslavách královniných 90. narozenin, kdy je fotila slavná Annie Leibovitz. Bydleli v královském paláci, ale když se královna během lockdownu přestěhovala do Windsoru, vzala je samozřejmě s sebou. Dokonce se objevili vedle královny v její překvapivé roli "bondgirl" v klipu zahajovacího ceremoniálu londýnské olympiády. A pokud cestovali, tak jedině soukromým tryskáčem a těšili se takovému luxusu, že se o tom většině lidí může jen zdát.

Alžběta II. své psy sama krmí i venčí a prý poznají, že když má diadém –⁠ pracuje, ale jakmile má šátek, je čas jít na procházku. „Ve svém věku je prostě úžasná a kráčí dlouhou cestu, psi ji udržují aktivní,“ řekl princ Andrew pro deník Dailly Mail.

V roce 2015 královna přestala rozšiřovat svou smečku dorgi a corgi psů, aby tu prý nezanechala žádného po své smrti.

Tagy:
pes smrt Olympijské hry Alžběta II. královna Alžběta II. královská rodina pes slavné osobnosti William, princ z Walesu Catherine, princezna z Walesu Hrad Windsor Třída Vulcan Vulcanus