Útok vlků na Vsetínsku: Roztrhali šest koz. Po okolí se válely vnitřnosti, běduje chovatel

Na Vsetínsku zase útočili vlci. Soukromému chovateli smečka roztrhala šest koz. Že šlo skutečně o vlky, už potvrdili i odborníci z Chráněné krajinné oblasti Beskydy. Podle nich se ale nejedná o nic mimořádného a lidé se prý rozhodně bát nemusí.

Když Pavel Bambuch z Janové u Vsetína přišel ráno zkontrolovat své patnáctičlenné stádo koz, naskytl se mu velmi smutný pohled. Dvě dospělé stržené kozy od sebe ležely asi padesát metrů. Čtyři kůzlata chovatel nenašel vůbec. „V sobotu večer jsem odešel a ráno, jak jsem přišel, tak už byly potrhané,“ uvedl pro CNN Prima NEWS s tím, že zbytek stáda byl zahnaný zpátky v chlévu.

Obě kozy byly hodně potrhané. Vnitřnosti se válely v okolí několika metrů. Maso nezůstalo na kostech téměř žádné. Tomu, že se pravděpodobně jedná o vlky, napovídá prokousnuté hrdlo. Tuhle hypotézu následně chovateli potvrdili i odborníci z CHKO Beskydy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Útok vlka na muže se psem byl zřejmě smyšlený. Policie ho šetří jako šíření poplašné zprávy

„Zavolal jsem odborníky z CHKO, provedli genetické odběry,“ doplnil Bambuch. „Útočili jednoznačně vlci s ohledem na způsob provedení. Predátor tu kořist zpravidla udusí do pěti minut a následně otevírá vnitřní dutinu,“ potvrdil zoolog z CHKO Beskydy Václav Tomášek.

Kozy se pásly na pastvině obehnané elektrickým ohradníkem. Podobných vlčích útoků už se tady v minulosti stalo několik. „Tady je vlastně biokoridor mezi Javorníky a Vsetínskými vrchy, takže to je přirozený přechod šelem,“ upřesnil Bambuch. „Tohle je normální chování vlka, a jestliže sežere muflona nebo kozu, vlastně mezitím není téměř žádný rozdíl. On to nemá šanci poznat,“ upřesnil Tomášek.

Minimálně jedna vlčí smečka se pohybuje ve vsetínských Beskydech a další v Javorníkách. Pro lidi ale nejsou podle odborníků tyhle šelmy nebezpečné. Nicméně počty nahlášených útoků vlků, rysů či medvědů na hospodářská zvířata se v posledních letech zvyšují. Jen vloni za takovéto škody vyplatil například Zlínský kraj chovatelům přes šest milionů korun.

Tagy:
útok vlci koza smečka Javorník okres Vsetín kůzle CHKO Beskydy Janová